Tuzla tersanelerinde grev başladı. Greve destek veren bir sivil toplum kuruluşu temsilcisinin bianet'e verdiği bilgiye göre bu sabah Liman, Tersane Gemi Yapım-Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) Genel Başkanı Cem Dinç, Genel Sekreter Kamber Saygılı ve Tekstil-Sen başkanı Ayşe Yumli Yeter saat 07:30'da grevi başlatmak üzere meydana geldiğinde çevik kuvvet üzerlerine saldırdı, işçi ve sendikacılardan toplam 86 kişi gözaltına alındı.
bianet'in edindiği bilgiye göre yaklaşık beş bin işçi tersane yolunu kapattı, işçilerin sayısı artıyor. Gözaltına alınan işçiler ve sendikacılar halen Tuzla Karakolu'nda tutuluyorlar. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanlar Kurulu'nunun greve katılması bekleniyor. Şu anda Tuzla'da DİSK'ten Nakliyat-İş Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Tersane İşçileri Birliği (TİB-DER) greve destek veriyorlar. Ufuk Uras da greve katılmak üzere yolda.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik dünTuzla'da dört tersane hakkında kısmi kapatma kararı alındığını açıkladı.
"Kapatma değil iş güvenliği talep ediyoruz"
İşçi ölümleri ve iş kazaları nedeniyle kısmi kapatma kararı verilen dört tersane içinde eski AKP milletvekili Cengiz Kaptanoğlu'na ait Desan ile Sedef ve Dearsan tersaneleri var. Saygılı'nın verdiği bilgilere göre Sedef tersanesi havzada en ileri teknolojiyi kullanan tersane.
"Tersanelerde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü'' Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bayrak ile Türkiye Liman Dok ve Gemi Sanayi İşçileri Sendikası (GEMİ İŞ) Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu tarafından imzalandı.
Protokol kapsamında tersanelerde 2 yıl boyunca risk analizi ve işçi eğitimi yapılacağını anlatan Çelik, tersanelerde denetimler sonucu işverenlere verilen sürenin dolduğunu, 4 tersaneye kısmi kapatma cezası verildiğini söyledi.
Bakanlık 15 Kasım 2007-15 Şubat 2008 arasını kapsayan teftişlerde 21 asıl işverenlik, 183 alt işverenlik hakkında işlemlerde bulunulduğu, 74 işyeri hakkında toplam 1 milyon 964 bin 977 YTL idari para cezası uygulandığı, 163 işyerinin ise müfettişler tarafından takibe alındığını açıkladı.
Limter İş'ten Saygılı "İş yavaşlatmayı işçi yapar, bu bir tavırdır, Bakanlık kararı kabul edilebilir bir durum değil. Biz tersanelerin kapatılmasını değil tersanelerde iş güvenliğinin uygulanmasını, tersane işçiliğinin ağır ve tehlikeli iş kapsamına alınmasını talep ediyoruz" dedi. (EZÖ/TK/NZ)