Tersane İşçileri Birliği, Tuzla'da bulunan ÇEKSAN tersanesindeki bir gemide yangın çıktığını ve dört işçinin dumandan zehirlenerek hastaneye kaldırıldığını açıkladı.
Cumartesi günü meydana gelen olayda yaralanan Salih Barutçu (22), Mehmet Baştemir( 45), Noman Kaçar (26) ve Bayram Güdür(33) Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) hastanesine kaldırıldı. İşçilerin sağlık durumunun iyi olduğu ve bugün taburcu edildikleri bildirildi.
Tersane İşçileri Birliği, tersanenin patronu ve GİSBİR başkanı Murat Bayrak'ı suçlayarakişletmenin ihamli olduğunu öne sürdü. Çalışma Bakanlığı müfettişleri, geçtiğimiz yıl tersanede denetleme yapmış, elektrik tesisatıyla ilgili eksiklikler tespit etmişti. Ancak tersane, üç gün içinde eksikliklerini tamamladığı gerekçesiyle yeniden açıldı.
"İşçilerin çalışacağı alanda önceden denetim yapılmalı"
Liman Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) genel başkanı Cem Dinç, bianet'e, kazaları önlemek için ne yapılması gerektiğini belirtti:
"Her şeyden önce işçilerin çalışacağı ortamda gaz ölçümü yapılmış olmalı, elektrik kaçağı varsa tespit edilmiş olmalı. İşçi tankta veya iskelede çalışmadan önce, denetlemelerin yapıldığını bildiren yazılı bir belgeye imza atmalı ve çalışabilir onayı verilmiş olmalı. Ama böyle bir onay verilmemiş."
"GİSBİR Hastanesi ölüm ve yaralanmaları saklıyor"
Dört işçi dışında, geçtiğimiz hafta yoğun bakıma kaldırılan Lezgin Özdemir ve Satılmış Duran'ın durumuyla ilgili fazla bilgi elde edemediklerini belirten Dinç, sözlerine şöyle devam etti:
"GİSBİR Tuzla Hastanesi'nden bilgi almak çok zor, çünkü Gemi İnşa Sanayicileri Birliği'nin elinde. Hastane açılırken, hastane ölümleri ve kazaları saklayacak dedik ve Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi gerektiğini söyledik. Belli ki denetime kapalı bir hastane. Eğer işçilerimiz devlet hastanesine gitseydi biz de güvenilir bilgiler alıp kamuoyunu haberdar edebilirdik."
Cem Dinç'in iddiası üzerine bianet'in aradığı GİSBİR Hastanesi'nden konuyla ilgili bilgi verilmedi.
"Bağımsız komisyon olmadığı sürece ölümler devam edecek"
"Patronların kriz var iş azaldı dediği 2009'da, 10 işçinin ölmesinin her şeyi anlattığını" belirten Dinç'e göre, ölümleri, iş yoğunluğu, düşük ücret, sosyal güvencesiz çalıştırma tetikliyor. "Bağımsız bir komisyona yaptırım ve denetleme gücü verilmediği müddetçe ölümler ve yaralanmalar devam edecektir."
Limter-İş'in verilerine göre, 1992'den beri en az 126 tersane işçisi öldü. Bunlar "en az sayıdaki" ölümler. Zira sendika, basına yansımayan, bilinmeyen, geç öğrenilen ölümlerin olduğunu dile getiriyor.(GK)