Tuzla Tersanelerinde bir işçi daha yaşamını yitirdi. Bektaş Boru taşeron firmasında çalışan İhsan Turan 35 yaşındaydı. İki çocuk babası tersane işçisi Selahattin Aslan Tersanesi'nde bu sabah 10:30'da geminin ambar kapağının üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti.
"Artık ölmek istemiyoruz"
Liman Tersane Gemi Yapım Onarım İşçileri Sendikası (Limter İş) “İş cinayetlerinin önlenmesi konusundaki ısrarlı çabalarına kulaklarını tıkayan tersane patronları ve hükümet iş cinayetlerinin devamından doğrudan sorumludur. Bunun hesabını da vermek zorundadırlar” diyor.
Sendika 16 Haziran’da greve çıkıyor: “Limter-İş, belki de yeryüzünde ilk defa iş cinayetlerini önlemek için bir grev örgütlüyor. Bunun tarihsel utancını taşımak da GİSBİR'e ve hükümete düşüyor.”
En son aydınlar greve destek için bir bildiri yayınlayıp “97'nci ölüm için karalar bağladığında, ölenin ailesi, sevenleri, dostları; 98'inci kurbanın kim, 99'uncu cinayetin ne zaman, 100'üncü ölümün nasıl olacağının endişesi sardı bir kez daha hepimizi” demişlerdi.
Turan son beş ayda tersanelerde hayatını kaybeden 13. kişi. Turan’la birlikte yıllardan beri önü kesilemeyen işçi ölümleri de 98’e çıkmış oluyor.
Sendikanın talepleri şöyle:
- Tuzla tersanelerinin denetimini Limter-İş, TMMOB, TTB, Baro, Çalışma Bakanlığı ve GİSBİR’den oluşan bağımsız bir komisyon yapsın,
- Ağır ve Tehlikeli İş Kolu Yönetmeliği uygulansın,
- Taşeronluk sistemi kaldırılsın,
- 7,5 saatlik iş günü uygulansın,
- Sigortalar ana firma tarafından ve alınan ücret üzerinden yatırılsın
- Gurbetçi işçilere sağlıklı barınma evleri sağlansın,
- Sendikaya tersanelerde temsilcilik açma hakkı tanınsın.
5 Ayda 13 Ölüm
8 Haziran: İhsan Turan. 35 yaşındaki Turan geminin ambar kapağının üzerine düşmesi sonucu yaşamını yitirdi.
17 Mayıs: Murat Çalışkan. 31 yaşındaki Kahramanmaraş'lı Çalışkan geminin güvertesinden ambara düşerek hayatını kaybetti.
17 Mayıs: Deniz Kaşıkeman. Sac montajı yaparken, 2.5 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen sac kütlesinin, üzerine düşmesi sonucu ezildi. 26 yaşındaydı.
8 Mayıs: İzzet Gider. Makine dairesinde gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamada hayatlarını yitirdiler.
21 Nisan: Hakan Oğuz. Yalova'da Yaşar San tersanesinde kafa üstü düşerek ağır hayatını kaybeden Diyarbakırlı Oğuz 18 yaşındaydı.
30 Mart: Ali İhsan Çam. Boyacı olarak çalıştığı Sedef Tersanesi'nde yüksekten düşme sonucu öldü. 31 yaşındaydı.
27 Mart: Yüksel Özdemir. Tuzla Gemi Tersanesi'nde raspacı olarak çalışırken 13 Mart'ta yüksekten düştü ve ağır yaralandı. 45 yaşındaydı.
17 Şubat: Hasan Köse. Selahattin Arslan Tersanesi'nde oksijen tüpü patlamasıyla vücudunun yüzde 80'i yandı. 24 yaşındaydı.
16 Şubat: Mikail Kavak. DESAN tersanesinde Gemkur taşeron işletmesinde kaynakçı olarak çalışıyordu. Elektrik çarpması sonucu öldü. 26 yaşındaydı.
12 Şubat: Osman Göç. GEMTİŞ tersanesinde kaynakçı olarak çalışırken kaynak dumanından zehirlendi. Mesai saatinden sonra akşam evine giden Göç fenalaşarak hastaneye götürüldü. Göç’ü doktorlar bir şeyin yok diye evine gönderdi; ancak gece yarısı fenalaşarak acilen hastaneye götürülen Göç, duman zehirlenmesine bağlı olarak kalp durması sonucu hayatını kaybetti. 26 yaşındaydı.
12 Şubat: Cevat Toy. Dearsan Tersanesi'nde tav işçisi olarak çalışıyordu. İskeleden düşme sonucu öldü. 41 yaşındaydı.
5 Şubat: Metin Turan. Şahin Çelik Tersanesi'nde raspacı olarak çalışıyordu. İskeleden denize düşerek öldü. 19 yaşındaydı.
14 Ocak: Onur Bayoğlu. Elektrikçi olarak çalıştığı Sedef Tersanesi'nde ambara düşerek öldü. 19 yaşındaydı. (EZÖ)