* Fotoğraflar ve Kaynak: Anadolu Ajansı.
İklim krizi ve yanlış tarım ve su politikaları nedeniyle Türkiye genelinde pek çok göl, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Bu göllerden biri de Tuz Gölü.
Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, kuraklığın etkisiyle gün geçtikçe küçülüyor.
Aksaray, Konya ve Ankara arasında yer alan, başta flamingolar olmak üzere binlerce kuşa ev sahipliği yapan Tuz Gölü'nde son yapılan araştırmayla sadece 9 bin hektarlık alanın suyla dolu olduğu belirlendi.
Göl ile ilgili araştırmalar yapan Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatim Elhatip, Anadolu Ajansı muhabirine, başta Tuz Gölü olmak üzere kentteki birçok su havzasında kuraklık yaşandığını söyledi.
Kırmızı alarm
Gölün yüzey doluluk oranının zaman içerisinde 92 bin 652 hektardan 9 bin hektara düştüğünü söyleyen Elhatip, şöyle dedi:
"Tuz Gölü'nün 30-40 yıl önceki değerlerinde yüzey doluluk alanı 92 bin 652 hektardı. Yani neredeyse alanın hepsi su ile doluydu. Bu alan 2-3 ay öncesine kadar 32 bin 500 hektar alana kadar gerilemişti. Son yaptığımız araştırmalarda Tuz Gölü'nün su dolu alanı yüzde 10 seviyelerine kadar düştü. Yani 9 bin hektar civarında sulu bir alan kaldı. Bu seviye hem kuraklık hem de yeraltı sularının çekilmesiyle ilgili bizlere bilgi veriyor.
"Elimizdeki su kaynaklarını artık çok dikkatli kullanmamız gerekiyor. Tarım arazilerini vahşi sulama şeklinde sulamaya devam edersek çok zarar verecek. Şu anda orta derecede kuraklık dönemi yaşıyoruz. 2024-2029 döneminde şiddetli kuraklık göreceğiz. Yani kırmızı alarm vereceğiz."
Hayvanlarımıza su bulamıyoruz
Tuz Gölü'nü besleyen Akgöl'de küçükbaş hayvanlarını otlatan çoban Hasan Hüseyin Sanşav ise 2000 yılından bu yana kademe kademe Akgöl'deki su miktarında azalma meydana geldiğini ve gölün kuruduğunu belirtti:
"Şu anda meralarda hayvanlarımıza su bulamıyoruz. Hayvanlarımızı bu mevsimde bile otlatmaya çıkartıyoruz. 2022'nin Ocak ve Şubat dönemini bol karlı ve yağışlı geçirmiştik. Neredeyse şubat ayına girdik ancak ne yağmur var ne de kar var."
Tuz Gölü hakkındaİç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray kent sınırlarının kesiştiği bölgede yer alıyor. Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 40'ı bu gölden sağlanıyor. Göldeli tuz, meteorolojik suların yeraltına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşuyor. |
(TY)