Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü'ne her yıl olduğu gibi bu yıl da göç yoluyla gelen flamingoların, kuluçkalarından çıkan yüzlerce yavrusu çiftçilerin göle giden su kanallarına bent çekip su akışını kesmesi sonucu öldü.
Flamingoların ölümünü görüntüleyen Aksaray Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Fahri Tunç, Tuz Gölü'nde her yıl 5 bin ila 10 bin arasında yavru flamingonun kuluçkadan çıktığını belirterek şunları söyledi:
"Bu yıl 5 bin flamingo kuluçkadan çıktı. Ancak gölü besleyen su kanallarının önü köylüler tarafından bentler çekilerek kesildiği için yavru flamingolar su ve beslenme alanları daraldığı için öldü. Bu bir katliamdır."
Bir haftadır ölümler yaşanıyor
Çiftçilerin Tuz Gölü’ne giden su kanallarına bent çekmesi iki ana arterden su akışını engelledi.
Yaklaşık bir haftadır gölde flamingo ölümleri yaşanırken, doğa fotoğrafçısı Fahri Tunç, göldeki bütün flamingo yavrularının öldüğünü görüntüledi. Tunç bölgedeki durumu da şu sözlerle anlattı:
“Bölgedeki sulama kanalarının içinde iddia edildiği gibi su yok değil, su var. Ancak önüne bentler kurularak vahşi sulamayla tarlaların başına aktarılmış. Buradan Tuz Gölü'ne bir damla su gitmiyor ve hayvanların içecekleri ve beslenecekleri alan bırakılmıyor. Ben yetkilere sesleniyorum; bu konuya duyarlı olalım. Bu bölgede binlerce yavrumuz öldü. Yarın çocuklarımıza göstereceğimiz bir dünya kalmayacak. Bunun sorumlusu hepimiz olacağız.''
Tunç, şikayetlerine sonuç alamadı
Fahri Tunç, daha önceki yıllarda da benzer durumların yaşandığını, gerekli mercilere başvuru yaptığını, ancak sonuç alamadığını şöyle anlattı:
“DSİ’ye (Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü) başvurdum, şikayet ettim. Bir sonuç çıkmadı. Yaptırım olmayınca kanallara bent çekilmeye başlandı. Yaklaşık bir haftadır Flamingo ölümleri oluyordu. Şu an hiçbir şekilde su akmayan Tuz Gölü’nde yavru flamingoların hepsi öldü.”
“Mesafe ne kadar uzarsa, ölümler o kadar artar”
Flamingoların önce beslenecekleri alana gittiklerini söyleyen Tunç, daha sonra yavrularını götürüp besledikten sonra geri döndüklerini, bu mesafenin uzamasının ölümleri de artırdığına vurgu yaptı. Tuz Gölü’ndeki mesafe ise bir buçuk kilometre. Tunç, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Flamingo ebeveyni kuluçkadan çıkardıkları yavruyu tek başına sahiplenmezler. Grup olarak yaşadıkları için bizim ‘ana kucağı’ dediğimiz sistemle yavruları büyütürler. Düşünün 10 bin yavru, bir çemberin içinde duruyor. Dışarıda da burayı çevreleyen 20 bin ebeveyn var. Ebeveynler önce beslenecekleri alana gider. Yavaş yavaş yavruları götürüp besledikten sonra geri dönerler. Tekrardan yıkanacakları, temizlenecekleri, Tuz Gölü’nün içindeki temiz su merkezine gelirler. Bu mesafe ne kadar uzarsa, ölümler o kadar artar.”
Tuz Gölü’nde flamingolar
Konya, Ankara ve Aksaray sınırları içinde yer alan Tuz Gölü, su çıkışı olmadığı için kapalı göl olma özelliğini taşıyor. Kuşların göç yolu üzerinde olmasından dolayı birçok kuş türü ilkbahar ve yaz aylarında burada konaklıyor.
Her yıl 20 bin ila 22 bin arasında flamingonun konakladığı Tuz Gölü, yöre halkı tarafından flamingo cenneti olarak da adlandırılıyor. Gölde konaklayan flamingolar kuluçka dönemini de burada geçiriyor. Sonbahar aylarından itibarinde de yavru flamingolarla birlikte sıcak ülkelere göç ediyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verilerine göre 2019 yılında gölde 20 bin 381 flamingo yavrusu yumurtadan çıkmıştı.
Bakanlık'ın verdiği bilgilere göre dünyada flamingoların kuluçkaya yattığı en önemli sulak alanlar arasında bulunan Tuz Gölü aynı zamanda 1. Derecede Doğal Sit Alanı, Önemli Bitki Alanı, Önemli Doğa Alanı, Önemli Kuş Alanı statülerine sahip.
(TP)