Duesseldorf Üniversitesi Gastroenteroloji, Hepatoloji ve İntaniye Bölümü Başkanı Prof. Dr. Dieter Haussinger, dünyada yaklaşık 2 milyon 600 bin insanın tuvaletsiz yaşadığını belirtirken Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nden Doktor Sebastian Dietrich ise bu nedenle ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklardan her gün 3-6 bin arası çocuğun öldüğünü söyledi.
Deutsche Welle'ye konuşan Prof. Dr. Haussinger, dünyanın bir çok ülkesinde insanların tuvalet ve temiz sudan mahrum olduğunu belirterek, bu durumun bulaşıcı hastalıklara yol açmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
"Vücudun zehri atmak için ürettiği su ishale neden oluyor"
Prof. Dr. Haussinger, tuvalet olmayan yerlerde insanların su kenarları ve bahçelerde ihtiyaçlarını giderdiklerini dile getirerek bunun sonuçlarının çok ağır olduğunu ifade etti.
"İnsan dışkısı, hastalıklara yol açacak birçok bakteri içeriyor. Bu bakterilerin bir kısmı özellikle su ile karıştığında uzun süre yaşabiliyor."
"Diğer yandan sinek ve böcekler de bu bakterilerin yayılmasına sebep oluyor. Bu bakteriler bir şekilde insanlara geçerse vücut kendini savunmaya geçiyor. Her bakteri zehir üretiyor ve bağırsaklar bu zehri bir an önce vücuttan atmak için hızla sıvı üretiyor. Bu da ishal gibi hastalıklara neden oluyor."
"Sadece tuvalet bile pek çok hastalığı engelleyebilir"
Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nden Doktor Sebastian Dietrich ise günde yaklaşık 3 bin ila 6 bin arasında çocuğun ishal nedeniyle aşırı su kaybından hayatını kaybettiğini belirtiyor.
Dietrich, "İshal türü hastalıklar çok büyük bir sorun. Özelikle de vücutları zaten çok daha zayıf olan çocuklarda ya da sıtma veya açlıktan muzdarip insanlarda baş edilmesi zor bir problem" diye konuşuyor.
Vücutlarının büyüklüğü nedeniyle bir şekilde yetişkinlerde kendini dengeleyen su kaybının, küçük çocuklarda çok hızlı ölüme yol açabileceğini belirten Dietrich, bir iki litrelik sıvı kaybının bile çocuklarda can kaybına yol açabileceğine dikkat çekiyor.
"Aslında tuz ve şekerle karıştırılmış bir litrelik su ile ishalin çözümü mümkün. Ancak bunun için öncelikle suyun temiz ve bakterilerden arınmış olması gerekiyor. Oysa dünyada milyonlarca insan temiz su ihtiyacından mahrum yaşamaya devam ediyor."
"Enfeksiyon hastalıklarının en korkutucu olanı ise ölüme yol açma riski çok yüksek olan kolera. Bu hastalık genelde tuvalet ve temiz içme suyuna erişimin kolay olmadığı ve dar bir mekânda birçok insanın birlikte yaşadığı ortamlarda meydana çıkıyor."
"Bu hastalık bir kez ortaya çıktı mı, içme suyuna karışıp salgına yol açması an meselesi. Akut ve şiddetli ishal ile seyreden bu hastalıkta insan vücudu bir anlamda kuruyor, zira vücut bir günde 20 litreye yakın su kaybedebiliyor."
"Enfeksiyon hastalıklarının engellenmesi için yapılabilecek ilk iş, her şeyden önce bir tuvalet yapılması. Sadece bu bile dünyanın birçok bölgesini bu tür hastalıklardan korumaya yeterli olacaktır." (EKN)