Bafra Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Fazlı Görgenç , "Tütünde Çözüm Çiftçi Mitingi" ile ilgili basın açıklaması yaptı.
Görgenç, "2000 yılı içinde Türkiye'de 260 bin ton tütün üretildi. Şu anda Tekel stoklarında 560 bin ton tütün bulunuyor. Bu sene için Tekel 160 binton tütün ekimi için izin verdi. Elde stok var...Tekel'in bu tütünleri ne yapacağı merak konusu. Çözüm yakmak değil. Tütününün yakılmasından değil ortak çözüm üretilmesinden yanayız" dedi.
"Amacımız ağlamak değil"
Görgenç, Bafra'da 2000 yılı tütün rekoltesinin 8 bin 500 ton , getirinin de 20 trilyon lira civarında olduğunu kaydederek şunları söyledi:
"Şimdiye kadar yapılan ağlamaktı. Biz politikacıları kullandık politikacılar da bizi . Gerçek üretici olarak çözüm üretmek istiyoruz. Üretim ve pazarlamada söz sahibi olmak istiyoruz. 21. yüzyıla uygun üretici ve pazarlamacı olmak istiyoruz. Dünya ölçeğinde üretim, dünya ölçeğinde pazarlamacı olmak istiyoruz."
Tütüncü nüfus 100 bin
Fazlı Görgenç, ilçeye bağlı 130 köyün 100'ünde tütün üretimi yapıldığını söyledi. Fazlı Gönenç, sözkonusu köylerde 24 bin tütün üreticisinin bulunduğunu, aileleriyle birlikte 100 bine yakın nüfusun tütüne bağlı olarak yaşadığını hatırlattı.
"Kar eden de zarar eden biz olalım"
Miting hazırlığı çerçevesinde 50 köyü ziyaret ettiklerini, katılımın 10 bin civarında olacağını, fakat diğer çiftçilerle birlikte sayının daha da artacağını tahmin ettiklerini söyleyen Bafra Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Fazlı Görgenç, "Üretilen fakat pazarlanamayan tütünün yakılması çözüm değil" dedi.
Tekel ile ortak bir tütün politikası oluşturmaya talibiz diyen Görgenç, tütün sorununa nasıl baktıklarını şöyle aktardı:
"Üreten biziz, satan da biz olmalıyız .'Hepsinden 5 bin lira fazla veriyorum' diyen politikacı tipinin gerçekçi tütün politikası üretemeyeceğini de biliyoruz . Bu anlamda Bu nedenle tütünde özelleştirmeden korkmuyoruz . Tekel ile sorumlulukları paylaşmaya hazırız . Tütünde kar eden de zarar eden de biz olmak istiyoruz. "
Konuşmacılar tütüncü
Tütün sektöründe, aydınlanma ve yeniden yapılanmanın zorunlu olduğunu belirten Görgenç, "Miting için ilçedeki siyasi parti temsilcilerini, çiftçi birliklerini ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ettik. Konuşmacılar da tütün çiftçisi.Ankara'nın dikkatini çekmek istiyoruz" dedi.
Görgenç, tütün tarlalarının lahanatarlasına dönüşmemesi için ortak çözüm üretme ve çalışma önerilerini şöyle sıraladı:
1- Tekel'de yapılan yeni düzenlemelerle ilgili bilgilenme ve altyapı hazırlık
çalışmalarına biz de katılmak istiyoruz;
2- Geçilecek olan sisteme uyum sağlamak için çiftçi
birlik ve kooperatifleşme çalışmalarına hız verilmeli
3- Geçişle beraber üretim planlaması ve kalite
standartlaşmalarına üretici, örgütleriyle bizzat katılmalı, üreticiler buna hazırlanmalı;
4- Tekel ve ilgili bakanlıkla karşılaşılacak sorun ve çözümlerde
düşünce birliği oluşturulmalı;
5- Yeni sisteme geçmek için tütün üretimi ve pazarlamasında üretici ön hazırlık yapmalı;
6- Üreticinin çağdaş yenilikler karşısında organize olabilme
becerisi yükseltilmeli.
Mitingin sloganları:
"Üretimde ve Pazarlamada Hedef 21.Yüzyıl";
"Çözüm Siyaset Dışı" ;
"'Benden 5 Bin'i Aşalım";
"Kendi işimize Kendimiz Sahip Çıkalım" ;
"Üretici Piyasa Borsası Kuralım";
"Üreten Biz, Satan Biz Olalım" ;
"Tütünde Piyasa Ekonomisi";
"Yakılan da Dökülen de Milli Servettir" ;
"Yasa İle Korunmak İstemiyoruz".
"Kar Eden de Zarar Eden de Biz Olalım"(HG/YÖ/NU)