Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Birimi, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'na denk gelecek şekilde " Türkiye Gençlik Alanı İzleme Raporu" nu açıkladı. Raporda örgün eğitim dışında, gençlere kamu tarafından sağlanan hizmetler ele alındı.
Gençlik Çalışmaları Birimi'nden Yörük Kurtaran'ın Mart 2010'da yazdığı rapor dört bölümden oluşuyor. Örgütlenme özgürlüğüyle ilgili birinci bölümde uzmanlar ve geçlerle görüşmeler yapılmış. İkinci bölümde gençlik çalışmalarının kamu tarafından nasıl finanse edildi bilgileri yer alıyor. Üçüncü bölümde Sivil Toplum Kuruluşları Birimi'nce basılan "Gençlerin Güçlendirilmesine Yönelik Harcamaları İzleme Kılavuzu" özetleniyor, dördüncü ve son bölümde ise gençlik çalışmalarını dolaylı yoldan etkileyen konular özetleniyor.
Kriz geri dönüşleri etkiledi
Rapora göre Türkiye'de 2009 verilerine göre 15 ila 24 yaş arası 12 milyon 514 bir 737 genç yaşıyor. Bu rakam toplam nüfusun yüzde 17'si. Geçtiğimiz yıl oranın yüzde 18 olduğuna dikkat çekilen raporda "Genç nüfus sayısal olarak artıyor ama toplam nüfus içindeki oranı azalıyor" deniyor.
Rapora göre 2007'den beri, 15 ila 24 yaş arası genç nüfus en fazla, Yalova'da (%13.2) arttı. Bunu Hakkari (%10.4), Siirt (%10.2), Van (%9.2), Urfa (%8.7), Diyarbakır (%6.4), Antalya (%5.7) Antalya, Düzce (%4.3), Bitlis (%4.1), Gaziantep (%4) takip ediyor.
Bu verilerle ilgili raporda şu yorum yapılıyor:
"Yalova, Düzce ve Antalya'nın Türkiye ekonomisine katkıları temelinde bu olağan bir yönelim olabilir. Fakat ilk 10 il içinde Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari, Siirt, Urfa ve Van'ın bulunması çok dikkat çekicidir. Gaziantep gelişkin ekonomisiyle bu iller arasından sıyrılırken, diğer illere bakarak ilk bakışta bu doğurganlığın ülke ortalamasının üzerinde olması nedeniyle oranların bu kadar yüksek olduğunu söylemek kolay olacaktır. Fakat geleneksel olarak bu illerden sanayinin ve hizmet sektörünün gelişkin olduğu il ve bölgelere göçün devam ettiğini düşünürsek, bu oranların yüksek olmasını açıklamak zorlaşabilir. Bu durumun başka bir açıklaması kriz ortamında metropollerin eskisi kadar gençler için cazip olmadığı olabilir. Bu çerçevede 'tutunamadıkları' için geri dönüyor olabilirler."
İç Anadolu'da genç nüfus azaldı
Rapora göre özellikle Anadolu'nun iç belgelerinde ise genç nüfus küçüldü. Genç nüfus en çok Kütahya'da azaldı (%-11.6). Bunu Isparta (%-9.1), Amasya (%-9), Tunceli (% - 8.7), Bilecik (%-7.9) Burdur (%-6.6), Kastamonu (%-6), Zonguldak (%-5.7), Çanakkale (%-5.3), Karabük (%-5) takip ediyor.
Raporda bu veriyle ilgili "Bu azalmanın temel nedenlerinden biri iş ve eğitim olanaklarının daha az olmasıdır" yorumu yapılıyor.
Her iki tablonun karşılaştırmasından ise şu sonuca varıldı:
"Gençlerin belirli şehirlere yığılmaları ve belirli şehirlerden uzaklaşmak istemeleri, gençlere yönelik kamu imkan ve olanaklarının - özellikle şehirler başta olmak üzere- tasarlanması gerektiğini göstermektedir. Bu çerçevede Türkiye'de yerel gençlik politikalarıyla ilgili öncelikli 20 il bunlardır." (SP)