Sigara kullanımı ve zararlarına dikkat çekmek için her yıl kutlanan 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'nün bu yılki teması sigaranın tek tek kişilere verdiği zarar kadar, tütün faaliyetlerinin gezegeni de zehirlemesi.
Tam da bu nedenle, bu yıl düzenlenen küresel kampanya; tütünün ekim, üretim ve dağıtım süreçlerinde yaydığı toksik atıklar ve tütün döngüsünün yıkıcı çevresel etkisine odaklanıyor.
TIKLAYIN - Sigarasız, Başka Bir Yaşam Mümkün(Müş)
Çevreye verdiği zararlar
- Dünya genelinde tütün yetiştirmek için her yıl yaklaşık 3,5 milyon hektar alan yok ediliyor.
- Tütün üretimi yeryüzündeki su, fosil yakıt ve metal kaynakların daha hızlı tükenmesine yol açıyor.
- Tütün tedarik zincirinin ve satışının küreselleşmesi nedeniyle tütün endüstrisi yoğun bir şekilde ulaşım yöntemlerini kullanılıyor.
- Dünya genelinde çevreye bırakılan 4,5 trilyon sigara izmaritinin ürettiği zehirli atık; havaya, suya ve toprağa salınıyor.
Bireysel zararları
- DSÖ'nün verilerine göre, her yıl 8 milyondan fazla insan tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.
- Bu ölümlerin 7 milyon kadarı doğrudan sigara kullanımı nedeniyle meydana gelirken, 1,2 milyonu ise sigara kullanmayanların pasif içiciliğe maruz kalmasıyla gerçekleşiyor.
- Sigara kullananların yarısına yakını bu alışkanlıklarından dolayı hayatını kaybediyor.
- DSÖ'ye göre dünya genelinde 30 yaş ve üstü ölümlerin yaklaşık yüzde 12'sine sigara kullanımı neden oluyor.
- Dünya genelinde 1,3 milyar tütün kullanıcısının yüzde 80'inden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor.
Vücuda zararları
- Ailesinde sigara içen ve pasif içiciliğe maruz kalan 65 bin kadar çocuk, solunum yollarında meydana gelen rahatsızlıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.
- Sigara, akciğer kanseri ölümlerinin üçte ikisinden sorumlu.
- Sigara içmeyen kişilerin evde veya iş yerlerinde sigara dumanına maruz kalmaları, akciğer kanserine yakalanma olasılıklarını artırıyor.
- Sigarayı bırakan kişilerin 10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma olasılıkları sigara içenlere kıyasla yarıya düşüyor.
- En yaygın olumsuz etkisi kronik solunum rahatsızlıklarına sebebiyet vermesi. Hava koşullarını da olumsuz etkileyen sigara dumanı, 69'u kansere neden olan 7 bin farklı kimyasal madde içeriyor.
º DETAY: DSÖ pandemi sürecinde sigara kullanımında düşüş olduğunu kaydetmişti. DSÖ Sağlık Geliştirme Departmanı Direktörü Dr. Rüdiger Krech, Kasım 2021'de yaptığı açıklamada "2025'te küresel tütün kullanıcı sayısının 1,27 milyara düşmesi bekleniyor," demişti.
Krech, DSÖ'nün "Tütün Kullanımının Bırakılması için Küresel Yatırım" raporuna göre sigara bırakmak için ücretsiz telefon danışma hatları ve tütün kullanımının zararına ilişkin SMS bilgilendirmeleri gibi çabaların, 2030'a kadar 152 milyon kişiye tütünü bıraktırabileceği bilgisini paylaşmıştı.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı alınan tedbirlerin de tütün kullanımının azalmasına yardımcı olduğunu ifade eden Krech, "Covid-19, 80 ülkede tütün kullanımının azaltılması yönünde etki gösterdi," demişti.
º EK BİLGİ: Küresel nüfusun yüzde 22,3'ü sigara kullanıyor. DSÖ raporlarına göre 13-15 yaş arası sigara kullanan çocuk sayısı 38 milyon.
(TY)