“Dört ayrı örgüte birden nasıl üye olayım, sayısal loto mu oynadılar?”
Ankara Üniversitesi’nden beş öğrenci, Ocak 2010’da “PKK/KONGRA-GEL, MKP, TKEP/L ve DHKP/C’ye* üye olmaktan” tutuklandı, 11 ay hapishanede kaldılar. Öğrencilerden Yusufcan Yıldırım, hapishanedeyken bianet’e yazdığı mektubunda, yukarıdaki soruyu sormuştu.
Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden Rıdvan Akbaş da dört örgüte üyelikten yargılanan öğrencilerden biriydi, beraat etti.
Yargıtay beraatı, dava açıldıktan yedi yıl sonra, 2017'de onadı.
Öğrencilerin yargılandığı davanın mahkeme heyeti başkanı olan, dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Dündar Örsdemir ise “FETÖ/PDY [Fethullah Gülen Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması]” davasında firari sanık.
TIKLAYIN - ÜNİVERSİTELİLER DÖRT AYRI "TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYELİKLE" SUÇLANIYOR
Yargıtay: Beraat, usul ve kanuna uygun
Akbaş’ın avukatı, Engin Gökoğlu bianet’e yaptığı açıklamada, “11 ay boş yere tutuklu kaldılar” dedi.
“O zaman bunları söylemiştik, söylediklerimiz ancak şimdi, yedi yıl sonra kabul edildi.
“Rıdvan Akbaş o dönem haksız yere okulundan uzaklaştırılmıştı. Eğitim hayatı engellenmişti. Bugün de benzer bir hukuk dışı gerekçe ile yine tutuklu. Yani onlara yaşatılanlarda bir değişiklik yok.”
Rıdvan Akbaş 2013’te beraat etti.
Mahkemenin beraat kararı şöyle:
“Sanık Rıdvan Akbaş hakkında her ne kadar yasadışı silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek suçundan dolayı TCK’nın 314/2. maddesi gereği cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmışsa da mahkememizce yapılan yargılama neticesinde, atılı suçun sanıklar tarafından işlendiği sabit olmadığından beraatına karar verilmiştir.”
Yargıtay 16. Ceza Dairesi de beraatı “usul ve kanuna uygun bulundu” diyerek 21 Şubat 2017’de onadı.
Dilekçedeki “caps”in* öyküsü: “Hukuka aykırı teşhis”
Rıdvan Akbaş, “PKK/KONGRA-GEL, MKP, TKEP/L ve DHKP/C’ye üye olmak” suçlamasıyla 23 Ocak 2011’de tutuklanmış ve 11 ay tutuklu kalmıştı.
Rıdvan Akbaş hakkındaki tek delil, aynı okulda öğrenci olan S.Ç.’nin, Emniyet Müdürlüğünde Akbaş’ın fotoğrafına bakıp, “onun kendisini takip ettiğini” söylemesiydi.
Avukat Gökoğlu da bu teşhis ile dava açılmasının ve müvekkilinin tutuklu yargılanmasının absürtlüğünü anlatmak için, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine verdiği tutukluluğa itiraz dilekçesinde, aşağıdaki fotoğrafı kullandı, fotoğrafın altına da “HUKUKA AYKIRI TEŞHİS” yazdı.
İtiraz dilekçesinde, teşhisin hukuka aykırı olduğu şöyle anlatıldı:
“Müvekkilimin tutukluluğa sevk edilmesinin tek sebebi Ankara’da sabit ikametgâhının olmaması. Tutukluluk nedeniyle Ankara’daki öğrencilik hayatı kesintiye uğradı.
“Soruşturma kapsamındaki ‘Müşteki İfadeli Teşhis Tutanağı’ başlıklı tutanaktan anlaşıldığı üzere müşteki sıfatıyla beyanı alınan S.Ç., ‘gerek okula ve gerekse eve giderken takip edildiğimi düşünüyorum ve görsem tanıyabilirim’ diyor.
“Bu ifade üzerine S.Ç.’ye Rıdvan Akbaş’ın da aralarında olduğu fotoğraflar gösteriliyor. S.Ç. de kendisini takip edenin Akbaş olduğunu düşündüğünü söylüyor.
“Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nun 6. maddesine göre, ‘Şüphelinin fotoğrafı üzerinden teşhis yaptırılabilir. Ancak tek bir fotoğraf veya aynı kişinin farklı fotoğrafları üzerinden teşhis yaptırılamaz.’ Bu teşhis usulsüz ve hukuka aykırı şekilde yapılmıştır, hukuki hiçbir değeri yoktur.”
Bu itirazın sonucunda Akbaş tahliye edilmişti. Bu yıl da davadan kesin olarak beraat etti. (AS)
* “Caps” nedir: İngilizcesi “capture” olan kelimeden oluşturulmuş yeni bir sosyal medya eğlence kavramı. Bilgisayar ekranında var olan herhangi bir resim, fotoğraf ya da video görüntüsünün bir karesi “capture edilerek” [zaptedilerek] bir ekran fotoğrafı elde edilir. Görüntü üzerinde, photoshop gibi programlarla değişiklik yapılır veya yazı yazılır.
* PKK/KONGRA-GEL [Partiya Karkerên Kurdistanê/Halk Kongresi], MKP [Maoist Komünist Partisi], TKEP/L [Türkiye Komünist Emek Partisi/Leninist], DHKP/C [Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi].