Sekiz yıldır cezaevinde olan, aralarında gazeteci Füsun Erdoğan ile Atılım yazarı Arif Çelebi ile Bayram Namaz’ın da olduğu sekiz tutuklu sosyalistin aileleri ve avukatları bugün Meclis’teydi.
8 Eylül Tutsaklarına Özgürlük İnisiyatifi, ilk olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) grup toplantısına katıldı, ardından HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ile buluştu. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ve komisyon üyesi Adana Milletvekili Murat Bozlak ile de görüşen heyet, Meclis Dikmen kapısı önünde açıklama yaptı.
İnisiyatif adına heyette, dava kapsamında yargılanan gazeteci Sedat Şenoğlu, tutuklu gazeteci Arif Çelebi'nin kardeşi Nimet Çelebi, tutuklu gazeteci Bayram Namaz'ın kardeşi Murat Namaz, tutuklu Seyfi Polat'ın ablası Zeycan Arsu, tutuklu Erkan Salduz'un annesi Yemoş Salduz, Mehmet Ali Polat'ın eniştesi İsmail Şimşir, Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Özlem Gümüştaş, TGS Örgütlenme Sekreteri Arzu Demir yer aldı. Heyette, Gezi direnişinde tutuklanan Murat Akıncı'nın babası Cemal Akıncı da yer aldı.
“Yasalar eşit uygulanmadı”
Avukat Özlem Gümüştaş, Kürkçü ile görüşmelerinde, tutukluluk süresini 10 yıldan 5 yıla indiren yasanın müvekkilleri için uygulanmadığını belirtti.
Kürkçü, Adalet Bakanı ve diğer kurumlarla görüşme talep edebileceklerini, Meclis'te gündem dışı konuşma yapabileceklerini ve Adalet Bakanı'na soru önergesi vereceklerini söyledi, "Büyük basınçlar oluşturulmadan bu süreçler çözülmüyor" dedi.
7 yıl 7 ay 22 gündür tutuklular
Heyet ardından Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve Adana Milletvekili Murat Bozlak ile görüştü.
Bozlak, heyet ile sohbet etti, dosya hakkında bilgi aldı. Ardından heyet, Bozlak ile birlikte Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na gitti.
Avukat Gümüştaş, komisyonda davayla ilgili bilgi verdi, dosyanın 2006’da çıkartılan TMK'nın ilk uygulaması olduğunu anlattı.
Müvekkillerinin bugün itibariyle 7 yıl 7 ay 22 gün tutuklu olduklarına dikkat çeken Gümüştaş, "2006 yılından bu yana davada tartıştığımız, her şey bugün yargının tartışılan konuları oldu" dedi.
Milletvekili Murat Bozlak da "Özetle, bu dosyada bir ayrımcılık olduğu görülüyor. Bu konuda girişimde bulunmamız gerekiyor" dedi.
Üstün: AYM’de öncelikli olmalı
Dosyayı ayrıntılı olarak inceleyeceğini söyleyen komisyon başkanı Üstün de şunları söyledi:
“Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda Ergenekon davalarında ve benzer davalarda verilen tahliye kararları hukuka aykırı olmaz. Tahliyeler beklentileri karşılayan kararlar olur. Mahkemeler bu gibi davalarda da sanık lehine karar verebilirler. Böylece insanları tatmin edici bir karar vermiş olurlar.”
“Anayasa Mahkemesi sadece güncel davaları ya da meçhul insanların davalarını öne almamalı, bu şekildeki (8 Eylül davası) bilinmeyen davaları da ele alsın. Böylece elitlerin değil herkesin mahkemesi olur.”
Yasaların herkese eşit uygulanması gerektiğini söyleyen Üstün, "Bu davada tahliye kararı verilmesi yerinde olur. Beklentileri de karşılar" diye konuştu.
Üstün, konuyla ilgili Adalet Bakanı Yardımcısı ile randevu ayarlayacağını söyledi.
8 Eylül Tutsaklarına Özgürlük İnisiyatifi, görüşmelerin ardından Meclis Dikmen kapısında açıklama yaptı.
Avukat Gümüştaş görüşmeler hakkında bilgi verdi, "Yasaların herkese eşit uygulanmasını istiyoruz. Bu davanın peşini bırakmayacağız" dedi.
Heyet daha sonra Ankara Barosu Genel Sekreteri Gökhan Candoğan ile görüştü.
Ne olmuştu?
Gazeteciler Füsun Erdoğan, Arif Çelebi ve Bayram Namaz ile Turaç Solak, Mehmet Ali Polat, Naci Güner, Seyfi Polat, Erkan Özdemir, 12 Eylül 2006’da tutuklandı.
Özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Kasım 2013 tarihinde verdiği kararla, sosyalistler hakkında müebbet hapis cezası verdi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen MLKP davasının Yargıtay aşaması devam ederken tutukluluk süresi beş yıla indirilerek Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasına ilişkin yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı.
Bu gelişme üzerine avukatları, nöbetçi mahkeme olan 4. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye talep etmiş, mahkeme talebi reddetmişti. Bir üst mahkeme olan 5. Ağır Ceza Mahkemesi de aynı kararı vermişti.
ÖYM'lerin kaldırılmasının ardından MLKP dosyası İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği için avukatlar bu mahkemeye de tahliye talebinde bulunmuşlardı. Bu mahkeme de tahliye taleplerini reddetti.
Avukatlar uzun tutukluluk süresi ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu, mahkemenin kararı bekleniyor. (AS)
* Fotoğraflar: ETHA