Diyarbakır’da 25 Nisan’da 10 gazeteciyle birlikte gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Mezopotamya Ajansı muhabiri Mehmet Şah Oruç, 5 ay sonra hakim karşısına çıktı.
Örgüt üyeliği ve örgüt propagandasıyla suçlanan Oruç, Bitlis 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya avukatı Resul Temur ile birlikte tutuklu olduğu Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
“Kürt gazeteciliği kriminalize ediliyor”
İddianameye karşı savunma yapan Oruç, itirafçı Ümit Akbıyık adlı kişiyi tanımadığını söyledi.
Oruç, “Ümit Akbıyık, HDP’ye gittiğimi söylemiş. Evet oraya haber için gittim. Söz ettiği tarihlerde yerel, genel seçim, açlık grevleri, kayyım atamaları ilgili süreçti. Hemen hemen her gün orada açıklama yapılırdı ve ben de gazeteci olarak orada bulunurdum. Sadece ben değil kentin tüm gazetecileri oradaydı. Bina 24 saat polis tarafından kayıt altına alınıyor ama benim gizli olarak oraya gittiğimi söylüyor. Hayır, ben açık aleni oraya gittim. Gazeteci ayrım yapmaz. Toplumun, hakları alınmış insanların sesi olur. Biz yaşananları her zaman gazeteci olarak yazarız” dedi.
Oruç “Sahada çalışan ve yıllardır haber yapan bir gazeteciyim. Ben gizli saklı ve sadece belirli haberler yapan biri değilim. Haberin dilimi eleştirebilirsiniz ama irtibat, iltisak kuramazsınız. Bu iddianamelerle Kürt gazeteciliği krimilanize ediliyor” diye konuştu.
Yaptığı haberlerin suçlama konusu yapıldığını ifade eden Oruç, “Mezopotamya Ajansı’nda yayınlanan haberi başka birçok site kaynak göstererek yayınlayabilir. Ben çalıştığım kurum dışında gazetecilik yapmadım. Haberlerimiz kamuoyuna açıktır ve herkes okuyabiliyor” ifadelerini kullandı.
“Akbıyık’ın dinlenmemesi tutukluluk gerekçesi yapılamaz”
Beyanların ardından duruşma savcısı mütalaasını verdi. Oruç’un tutukluluğun devamını talep etti
Buna karşılık Resul Temur, “Kolluk denetimi altında olan Ümit Akbıyık’ın dinlenmemesi müvekkilimin tutukluluğuna gerekçe yapılamaz. Müvekkilimiz Mezopotamya Ajans’ında çalışıyor. Ajans, yasal olarak faaliyetlerini yürütüyor ve yasadışı bir yayıncılık yapma söz konusu değil. Helikopter Davası’nda da gazeteciler aynı suçlama ile karşı karşıya kaldılar ve AYM hak ihlali kararı verdi. MA’ya ilişkin AYM kararının göz önünde bulundurulması gerekiyor” dedi.
Savunmaların ardından mahkeme, eksik evrakların tamamlanması, SGK kayıtlarının istenmesi ve daha önce yargılandığı dosyaların istenmesi için Oruç’un tutukluluğunun devamına karar verdi.
Davada bir sonraki duruşma 31 Ekim’de.
TIKLAYIN - Tutuklu gazeteci Abdurrahman Gök'e tahliye yok
(HA)