"PKK/Kongra-Gel üyesi olmak" suçlamasıyla iki günlük gözaltı süresinden sonra 18 Şubat'ta cezaevine gönderilen iki muhabirin tahliye talebi, 9 Mayıs'ta Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedilmişti. Tutuklu gazeteciler, şimdi avukatları Bedri Kuran'ın yaptığı itirazın Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirilmesini bekliyor.
Dava 25 Ağustos'ta sürecek
Muhabirler Dengiz ve Yazar, itiraz sonucunun ulaşacağı Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 25 Ağustos'ta hakim karşısına çıkacaklar.
Av. Kuran, araçta ele geçirildiği iddia edilen molotof kokteylleriyle ilgili mahkemenin Adli Kriminal Laboratuarı'ndan ekspertiz raporu istemesine, "Hukuka aykırı elde edilen delillerle ilgili ekspertiz raporu istenmesi ayrı bir hukuka aykırılıktır" diyerek tepki göstermişti.
Altı kişiyle birlikte tutuklu yargılanan ve ilk kez hakim karşısına çıkan iki muhabir, mahkemede verdikleri ifadelerinde, suçlamaları reddetmiş, arama sırasında araçlarından uzaklaştırıldıklarını ardından da molotof kokteyli bulundurmakla suçlandıklarını savunmuşlardı.
Muhabirler 5,5 aydır Adana Kürkçüler E Tipi Cezaevi'ne
Araçları beldede Mersin Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polislerce durdurulan Dengiz ve Yazar ile araç sürücüsü Eşref Azdin, sivil polislerce 15 Şubat'ta gözaltına alınmıştı.
Araçlarında poşet içinde molotof kokteyli bulunduğu iddiasıyla Terörle Mücadele (TEM) Şubesi'ne götürülen iki muhabir ve şoförleri, iki gün gözaltında tutulduktan sonra tutuklanarak Mersin E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderilmişti.
Mersin Cumhuriyet Savcılığı'nın talebi üzerine, hâkim kararıyla dosya için gizlilik kararı alınmıştı. Muhabirleri, yaklaşık iki hafta önce Adana Kürkçüler E Tipi Cezaevi'ne nakledildiler.
Yazar ve Dengiz ifadelerinde gazeteci olarak şiddetin tarafı olmadıklarını, bunun mağduru olduklarını dile getirerek, DİHA muhabiri oldukları için böylesi bir uygulamayla karşı karşıya kaldıklarını da söylemişlerdi.
BİA² Medya Gözlem Raporu: Dört haberci hapiste
"Medya Özgürlüğü ve Bağımsız Gazetecilik İzleme ve Haber Ağı"- BİA² Medya Gözlem Masası'nın, 11 Temmuz'da açıkladığı Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan Üç Aylık Medya Gözlem Raporu' na göre Türkiye'de şu ana kadar, "İşçi Köylü" dergisi Genel Yayın Yönetmeni Memik Horuz "basın özgürlüğü kapsamında hapiste bulunan tek gazeteci.
Rapor, örgüte yardım iddiasıyla cezaevinde bulunan DİHA muhabirleri Evrim Dengiz, Nesrin Yazar ve Rüştü Demirkaya'nın süren davalarına yer veriyor.
Yasa ne diyor?
"Suç işlemek amacıyla örgüt kurma" başlıklı 220. maddeye göre "(1) Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması hâlinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, örgütün varlığı için üye sayısının en az üç kişi olması gerekir. (6) Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan dolayı cezalandırılır".
"Silâhlı örgüt" başlıklı 314. maddeye göre ise "(1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silâhlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Birinci fıkrada tanımlanan örgüte üye olanlara, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir." (EÖ)