Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ortaklaşa yeni bir aile eğitim programı başlattı. "Önce Çocuklar: Çocuk Koruma Mekanizmalarının İl Düzeyinde Modellenmesi" projesine AB mali, UNICEF ise teknik destek veriyor.
Öncelikli 12 il belirlendi
"Ailem Eğitimde, Geleceğim Güvende" sloganıyla tanıtılan aile eğitim programı 21 ay sürecek. Çalışmalar için eğitime katılım oranları düşük, çalışan, sokaklarda yaşayan, kanunla muhalefete düşmüş çocukların yaygın olduğu 12 il seçildi Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli, Samsun, Trabzon, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman.
Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, Bakanlığa bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Barolar Birliği'nin ortak olduğu projede, cezaevinde bulunan çocukların ailelerine de hukuki konularda eğitim verilecek.
Sınır 18 yaşa çıkarıldı
1993'ten beri uygulanan programlar 0 ila 6 yaş aralığında çocuğu olan ailelere yönelikti; yeni proje 0-18 yaş aralığında çocuğu olan tüm aileleri kapsıyor. Çocukların yaş aralıklarına göre eğitim programları dört farklı grupta yapılandırıldı.
Projenin temel amaçlarından biri Çocuk Koruma Kanunu'nun uygulanmasını güçlendirmek.
Diğer hedefler arasında 0-18 Yaş Aile Eğitim Programı'nı geliştirerek, en az 75 bin dezavantajı ailenin eğitime katılmasıyla olumlu anne-babalık sergilemesini sağlamak; 10 ila 14 yaş arası okula hiç kayıt yaptırmamış ya da devamsız çocukların ilköğretime dâhil edilmesini sağlamak; il düzeyinde model koordinasyon mekanizması, ulusal düzeyde ise izleme ve değerlendirme sisteminin kurulması bulunuyor.
Amaç yılda 90 bin aileye ulaşmak
Aile eğitimi programı yılda 90 bin aileye ulaşmayı hedefliyor. Yıl sonuna kadar sertifika alacak 650 eğitici, 970 ayrı halk eğitimi merkezinde kurs verecek. Kurslar Eylül 2010'da açılmaya başlanacak.
MEB'in koordine edeceği proje ortakları ise şu kurumlar:
Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İlköğretim Genel Müdürlüğü, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Okul Öncesi Eğitim Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Eğitim Dairesi Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve Türkiye Barolar Birliği.(SP)