Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Ankara’da tutuklu bulunan ve yaşları 16 ile 17 olan 11 çocuğun Anayasa Mahkemesi başvurusu sonuçlandı.
AYM, henüz ifadesi alınmamış olan biri hariç diğer 10 çocukla ilgili “kötü muamele yasağının usul yönünden ihlal edildiğine” karar verdi ve yeniden soruşturma açılmasına hükmetti.
Çocuklar, “gardiyanlarca darp edildiklerini, arkadan elleri kelepçeli halde bekletildiklerini ve çıplak aramaya maruz kaldıklarını” ifade ederek şikayetçi olmuşlardı.
Çocuklardan dokuzuna 10’ar bin lira manevi tazminat ödenecek.
“Hasta çocuk ranzadan inemeyince tartışma çıktı”
AYM’ye bireysel başvuru yapan 11 kişi, olayın meydana geldiği dönem 16 ve 17 yaşlarındaydı.
Ankara (Sincan) Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda “terör örgütü üyeliği” suçundan tutuklu bulunan F.E., A.D., B.D., H.E. “C-10 ünitesinde”, M.K, K.Ş., B.K., F.T, E.T., M.H.A. ve H.B. “C-12 ünitesinde” kalıyordu.
1 Ocak 2014’te dört gardiyan sayım için C-10 ünitesine gitti. Sayım esnasında çocuklardan H.E.’nin sayım için üst kattan inmemesi üzerine mahpus çocuklarla gardiyanlar arasında tartışma çıktı.
Çocuklar, H.E.’nin hasta olduğu için ranzadan inemediğini söyledi, gardiyanların da buna karşı kendilerini tehdit ettiğini anlattılar.
Gardiyanlar ise çocukların kendilerine fiziki saldırıda bulunduğunu ifade ederek yardım çağırdı, gelen diğer gardiyanlar çocukları müşahede odasına götürdü.
Çocuklar kelepçelenip müşahede odasına konuldu
Anayasa Mahkemesinde yer alan bilgilere göre, olay şöyle gerçekleşti:
Gardiyanların iddiasına göre, “C-10 ünitesindeki tutuklu çocukların C-12 ünitesine işaret etmesiyle buradaki tutuklu çocuklar da hakaret ederek camlara vurmaya başladı ve isyan çıkarmaya çalıştılar”.
Olay, cezaevi müdürü ve ikinci müdürüne bildirildi, mesaide olmayan bazı infaz koruma memurları göreve çağrıldı ve ünitede kilitli bulunan çocuklara “müdahale edilmesine” karar verildi.
Çocuklar koğuştan çıkarılarak C-10 ünitesindeki dört çocuk 1 No.lu müşahede bölümüne, C-12 ünitesindeki yedi çocuk ise 2 No.lu müşahede bölümüne konuldu. Hepsine plastik kelepçe takıldı.
Başka cezaevlerine nakledilen çocuklara suç duyurusu
Olay sonrasında tutuklu 11 çocuk hakkında idari soruşturma başlatıldı ve başka bir cezaevine nakledilmelerine karar verildi.
Dört çocuk İzmir (Şakran) Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna, dört çocuk İstanbul (Maltepe) Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna nakledildi.
Cezaevi müdürü de çocuklar hakkında suç duyurusunda bulundu.
TIKLAYIN - Tutuklu Çocuklara Hem İşkence Hem Dava
Çocuklar ile görüşen avukatlar da tutuklu çocuklar ile yaptıkları görüşme tutanaklarını ekleyerek gardiyanların kötü muamelede bulundukları iddiasıyla suç duyurusu yaptılar.
Suç duyurusunda, çocukların darp edildiği, arkadan elleri kelepçeli halde bekletildikleri ve çıplak aramaya maruz kaldıkları ifade edildi.
Savcılık “orantılı güç kullanıldı” dedi
Savcılık, gardiyanlar hakkında “basit yaralama, hakaret, tehdit, zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması” suçlarından başlattığı soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Kararın gerekçesinde, “infaz koruma memurlarının orantılı güç kullanarak isyanı engellediği; hakaret ve tehdit iddialarına ilişkin olarak ise soyut iddia dışında somut herhangi bir bulgu olmadığı” belirtildi.
Savcılığın kararında, darp, ters kelepçe, çıplak arama iddialarına değinilmedi.
Bu karara karşı yapılan itiraz, Ankara Batı 1. Sulh Ceza Hakimliğinin 12 Ağustos 2014 tarihli kararıyla reddedilince çocuklar avukatları aracılığıyla AYM’ye bireysel başvuru yaptı.
“Yeniden soruşturma yapılması” kararı
AYM’nin gerekçeli kararı bugünkü Resmi Gazete’de açıklandı.
Mahkeme, konuyla ilgili ifadesi alınmamış olan H.B. dışındaki tüm çocuklarla ilgili, “Anayasa’nın 17. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alman kötü muamele yasağının usul yönünden ihlal edildiğine” karar verdi.
Ayrıca, kararın, “kötü muamele yasağının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere Ankara Batı (Sincan) Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine” hükmedildi.
Mahkeme, çocuklardan dokuzuna da ayrı ayrı 10’ar bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
“Çocukların darp iddiaları araştırılmadı”
AYM’nin kararında, çocukların darp iddialarının araştırılmadığı ifade edildi:
“Başvurucuların etkisiz hale getirilmelerinden sonra darp olayına maruz kaldıklarına yönelik iddiaları da ayrıntılı olarak incelenmemiştir.
“Özellikle başvurucuların kameranın bulunmadığı yerlerde ve müşahede odasında darp edildikleri yolundaki iddiaları değerlendirilmemiştir. Savcılık kararındaki temel değerlendirme Komisyonun incelemesi ve olaylara müdahaledeki zor kullanma yetkisinin aşılıp aşılmadığı ile sınırlı kalmıştır.”
“Olayların kontrol altına alınmasından sonrasına ilişkin iddiaların gerçek olup olmadığı, gerçek ise güç kullanmayı gerektiren bir durum olup olmadığı, sırf bir misilleme veya bedensel cezaya yönelik bir uygulama olup olmadığı değerlendirilmemiştir.” (AS)