Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Hakan Demir, 7 Ekim sabahı Sabiha Gökçen Havalimanı'nda polislerce gözaltına alındı. Evindeki aramada kitaplara el konuldu. Örgüt üyeliği iddiasıyla 8 Ekim’de tutuklandı.
Dosyada gizlilik kararı var. Avukatları dosyaya erişemiyor. İstanbul’daki cezaevinden ailesi ve avukatlarının haberi olmaksızın İzmir’e sevk edildi. Derslerine devam edemiyor, sınavlara giremiyor. Duruşma tarihi belli değil.
Hakan Demir’in avukatı Hüseyin Boğatekin, Demir’in gözaltına alınışından bu yana yaşananları bianet'e anlattı. Hakan Demir ile aynı dönemde İstanbul’da 10 öğrencinin daha gözaltına alındığını, Kürt ve HDP’li olmanın öğrencileri “olağan şüpheli” haline getirdiğini söyledi.
Tutuklamanın hukuka aykırı olduğunu söyledi, öğrencilerin tutukluğunun özgürlüğünün yanı sıra eğitim haklarını da ellerinden aldığına ve öğrenciler için tutuksuz yargılamanın önemine dikkat çekti.
Gözaltı ile gizlilik kararı
Boğatekin, Hakan Demir’in gözaltına alınışını şöyle aktardı:
“7 Ekim’de, arkadaş ziyareti için ertesi gün dönmek üzere Diyarbakır’a gitmeye hazırlanıyordu. Havalimanında kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce yaka paça gözaltına alındı.
“Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldüğünde örgüte katılacağı öne sürüldü. Biz yaklaşık 5-6 saat sonra yanına gidene dek bu yöneltilen suçlama bu oldu.
“Ertesi gün dönüş bileti olduğunu, okuluna düzenli giden bir öğrenci olduğunu belirttiğimizde Hakan Demir’in üzerinde bir çip bulunduğunu ve içinde örgütsel doküman olduğunu söylediler. İddialar Hakan’ın sosyal yaşamı ve delil durumuyla uyuşmuyordu. Biz çipi görmedik. Çipi Hakan’a bağlayan bir illiyet bağı yok. Bu polisin iddiası.”
“Dosyaya erişemiyoruz. Soruşturmaya ilk günden gizlilik kararı kondu.”
Ev araması
Polisler Hakan Demir’in evinde arama yaptı.
Boğatekin, Demir’in anahtarı kendisinin vermesine rağmen polisin silahlarla eve girdiğini ve yasaklı olmayan kitap ve broşürlere el koyduğunu söyledi.
"Tutuksuz yargılanmalı"
Hakan Demir’in Anadolu Adliyesi’nde Cumhuriyet Savcılığınca alınan ifadesinde suçlamaları reddetti, öğrenci olduğunu, okulunu bitirip hayatını kurmak istediğini anlattı.
Avukatları, suçlamanın gerekçesini anlayamadıklarını, Hakan Demir’in öğrenci olduğunu ve kaçma tehlikesi olmadığını, serbest bırakılmasını istedi. Savcılık tutuklama talebiyle mahkemeye sevketti.
Boğatekin sorgu yargıcının “Çipi hiç sormadığını, Hakan’ın evinden çıkan Abdullah Öcalan’ın yazdığı kitaplar, sol ve sosyalist yayınlar, HDP broşürlerini sorduğunu” anlattı.
“Sorgu yargıcı ‘Neden bu kitapları okuyorsun?’, ‘Ev arkadaşların kim?’ gibi sorular sordu. O an Hakan’ın HDP’li kimliğinin onu duruma düşürdüğünü anladık.
“Hakan’ın hiç gözaltına alınmadığını, sabıkası olmadığını, öğrenci olduğunu, tutuksuz yargılanabileceğini söyledik ama tutuklandı.”
İstanbul’dan İzmir’e "sevk"
Hakan Demir, tutuklanarak götürüldüğü Maltepe Cezaevi’nden 26 ekim’de İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi cezaevine nakledildi.
Boğatekin, “sürgün” diye tanımladığı sevkin kendilerinden ve aileden habersiz yapıldığını, Hakan Demir’in sevkedildiğini 5 gün sonra öğrendiklerini anlattı.
“Yasaya göre tutuklu kişi tutuklu bulunduğu ve yargılanacağı yere en yakın tutukevinde kalır. Hakan’ın sevkedilmesinin açıklaması yok. Sınavlara giremiyor, arkadaş görüşünden yararlanamıyor. Eğitim hakkı ihlal edildi.
“Haftada bir görme şansım varken 2-3 ayda bir göreceğim. Savunma hakkı da ihlal edildi.
“Tutuklu birinin tutukevinde kalması gerekirken 3 kişilik hücrelerde hükümlülerle birlikte. Hukuka aykırı bir durum.”
Hakan Demir’in İstanbul’a sevk talebine ise henüz cevap gelmedi.
“Sınavlara girememe endişesinde”
Boğatekin, Hakan Demir ile sevkten sonra bir kez görüşebildiğini ve Demir’in sınavlarına girememe açısından tedirgin olduğunu anlattı.
"Sınavlara girip giremeyeceğini merak ediyor. Bu koşullarda ders notlarına ulaşamayacak, sınavlara giremeyecek, bir dönemi yanacak ama söyleyemedim."
“Hakan Demir rahatlıkla tutuksuz yargılanabilecekken tutuklu yargılanıyor. Dosyaya erişemiyoruz. Duruşmanın açılmasını bekliyoruz. Hakan ile birlikte aynı ay içinde sadece İstanbul’dan 10 öğrenci gözaltına alındı. Ortak özellikleri Kürt ve HDP’li olmak. Hakan da ‘olağan şüpheliler’den biriydi.
“Beraat edeceğine inanıyoruz ancak eğitim hayatı engellenmiş olacak.”
İmza kampanyası, dayanışma açıklamalarıBoğaziçi Üniversitesi'nden arkadaşları Hakan Demir'in serbest bırakılması için imza kampanyası başlattı. Üniversiteden 190 akademisyen öğrencilerine sahip çıktıklarını belirttikleri açıklamada "Hakan'ın derslerine düzenli devam eden, arkadaşları ve hocaları tarafından tanınan ve sevilen bir öğrencidir" dedi. George Washington Üniversitesi Profesörü ve Ortadoğu Araştırmaları Derneği Başkanı Nathan Brown'un Ahmet Davutoğlu'na Hakan Demir için mektup yazdı. Mektupta şu ifadeler yer aldı: "Hükümetinizin, Demir'e karşı yapılan suçlamalarla birlikte bu suçlamaların dayanaklarını açıklama konusunda acil adımlar atmasını rica ediyoruz. Eğer Demir sadece Kürtçe yayın ve müzik bulundurmak ve Diyarbakır ve civarındaki Kürt toplulukları ile dayanışmak amacıyla barışçıl politik aktivitelerde bulunmak amacıyla seyahat etmeyi planlamaktan dolayı tevkif edilmekteyse, hükümetinizden, kendisini derhal serbest bırakmasını talep ediyoruz. Aynı zamanda, dikkatinizi, Türkiye'de demokratik haklar ve özgürlüklerin erozyonu hakkında artan uluslararası kınamalara çekmeye çağırmaya devam ediyoruz." (BK) |
* Arkadaşlarının Hakan Demir için hazırladığı imza kampanyasına buradan, Hakan Demir için hazırladıkları internet sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.