“Örgüt üyeliği” suçlamasıyla 82 gündür tutuklu olan beş üniversite öğrencisi bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez duruşmaya çıkarıldı.
Bilgi Üniversitesi öğrencisi Hişyar Aydın tahliye edilirken, diğerlerinin tutukluluğu sürüyor. Karar, bir üyenin muhalefet şerhine karşı oyçokluğuyla alındı.
Bir sonraki duruşma 25 Mayıs’ta.
Ev baskınıyla gözaltı
Bilgi Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümü öğrencisi Çağrı Kurt, Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatı mezunu Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisansa kabul alan ancak tutukluluk nedeniyle başlayamayan Heja Türk ile Bilgi Üniversitesi'nden yeni mezun olan D.M., 28 Ocak günü yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alındı.
Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencisi Jülide Yazıcı baskın sırasında evde olmadığı için 29 Ocak’ta adliyeye ifade vermeye gitmişti. Dördü 29 Ocak’ta çıkarıldıkları 8. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı. Aynı operasyon kapsamında Diyarbakır’da gözaltına alınan Bilgi Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencisi Hişyar Aydın da tutuklandı.
Aynı dosya kapsamında yedisi tutuklu toplam 13 sanık yargılanıyor.
Avukat Boğatekin: Tahliyelerini bekliyorduk
Öğrencilerin avukatlarından Hüseyin Boğatekin bianet’e yaptığı açıklamada öğrencilerin savunmalarında öğrenci olduklarını, başarılı akademik yaşamlarını anlatarak örgütle ilişkilerinin olmadığını söylediklerini aktardı.
Öğrenciler hakkında çeşitli basın organlarında “bombalı eylem hazırlığında olmak”, “bombalı eyleme yardım etmek”, “bomba düzeneğini Boğaziçi Üniversitesi otoparkındaki araçta saklamak” gibi iddiaların olduğu haberler basında yer almıştı.
Boğatekin, avukatlar olarak savunmalarında bu haberleri hatırlattıklarını belirtti.
“Polisin yanlış çalıştığı, basınla hedef gösterilen bir linç kampanyası olduğunu anlattık. Dosyada bombaya dair toz parçası yokken ‘bombalı teröristler’ olarak ifşa edildiler. İddianamede bir araç var ancak bombaya dair hiçbir bir bilgi yok. Tahliyelerini bekliyorduk. Ancak öyle olmadı.”
Tutukluluğa muhalefet şerhi
Mahkeme, tutuklu sanıklardan Sinem Oğuz'un bulunduğu Tarsus Cezaevi'nden SEGBİS ile savunma vermek istemeyerek, mahkemede bizzat bulunma talebini kabul etti. Boğaziçi Üniversitesi'nden de söz konusu aracın otoparka girişine dair görüntülerin olup olmadığının sorulmasını istedi.
Mahkeme, Hişyar Aydın’ın üzerine atılı bulunan suçun vasfı ve mahiyet, mevcut delil durumu tutuklu kaldığı süre gözönünde bulundurularak adli kontrol altına alınarak tahliyesine karar verdi.
Çağrı Kurt, Jülide Yazıcı, D.M., Heja Türk ile birlikte tutuklu olan Sinem Oğuz ile Şilan Okut'un tutuklulukların devamına karar verdi.
Tutukluluğa devam gerekçesinde "kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin olması, kaçma şüphesinin bulunması, ihbar edildiği söylenen araçta parmak izi ve bu araçta bomba düzeneğinin olması, hakkında canlı bomba olduğu iddiası olduğunu belirttiği Oğuz'un savunmasının alınmaması" gibi gerekçeleri öne sürdü.
Karar oyçokluğu ile alındı. Üye hakim Ferhat Korkmaz, muhalefet şerhi düştü.
Korkmaz, Çağrı Kurt, Jülide Yazıcı, D.M., ve Heja Türk’ün de hukuki durum ve mevut delil durumunun Hişyar Aydın ile benzer olduğunu belirtti.
“Sanıkların üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyetinin değişme ihtimali bu nedenle öngörülebilecek ceza sınırının alt ve üst seviyesinin delillerin büyük ölçüde toplanmış olması, sanıkların kaçma şüphesi bulunmaması, tutuklamayı gerektirecek nedenlerde adli kontrol hükümlerinin uygulanabileceğini” belirleterek tutukluğun devamı görüşüne katılmadı. (BK)