Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkın Hukuk Bürosu (HHB), ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmelerine dair açıklama yaptı.
TIKLAYIN - Ölüm orucundaki avukatlar Adli Tıp’a sevk edildi
Açıklamada, ““Ünsal, ölüm orucu direnişinin 177., Timtik, 208. Gününde. Uzun süreli açlığa bağlı olarak yaşamsal risklerinin arttığı bugünlerde tahliye edilmeleri bir zorunluluk” dendi.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) de Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’a Bologna Barosu İnsan Hakları ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu onursal üyeliği verildiğini açıkladı. Baro Yönetim Kurulu’nun kararında, “avukatların adil yargılanmadığına şahitlik ettikleri ve derhal çözüm üretilmesini bekledikleri” belirtildi.
Yargıtay 4 aydır karar vermedi
Yargıtay 16. Ceza Dairesi dün, avukatların tahliyesi için gerekli işlemlerin yapılması talebi hakkında İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetkili olduğuna karar verdi. Mahkeme de aynı gün Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın Adli Tıp Kurumuna sevk etmeye hükmetti.
HHB açıklamasında, yargı sürecinden de bahsetti:
“12 Eylül 2017’deki operasyonla başlayan dosyada geçen 3 yıl içerisinde pek çok hukuksuzluk yapıldı ve adil yargılanma hakkı başta olmak üzere pek çok hak ihlali yaşandı.
“İlk duruşmada tutuklu bulunan tüm avukatlar tahliye edildi ancak yapılan müdahale ile 10 saat dahi geçmeden tekrar tutuklama kararları çıktı.
“Mahkeme heyeti dağıtıldı, eski heyetin yerine atanan mahkeme heyeti Ceza Muhakemesi Kanunun pek çok maddesini ihlal ederek 5 ay gibi bir sürede, sadece 3 duruşma görerek 18 avukata 159 yıl hapis cezası verdi. Hapis cezası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesince inceleme yapılmaksızın onandı.
“Avukatlık mesleğinin ve bu meslek kapsamında yapılan faaliyetler açık bir şekilde suçlama konusu yapıldı, toplumsal davalara girmek iddianamede ve gerekçeli kararda yer aldı.
“Bu hukuksuzluklara karşı 5 Nisan Avukatlar gününde Timtik ve Ünsal adil yargılanma hakkının tesisi talebiyle ölüm orucuna başladı.
“Nisan ayından bu yana geçen 4 aylık sürede Yargıtay 16. Ceza Dairesi karar vermedi. Yargıtay, adil yargılanma hakkının tüm ilkelerinin ve Ceza Muhakemesi Kanunun defalarca ihlal edildiği bu dosyayı bozmalı ve tutuklu avukatların tamamı hakkında tahliye kararı vermelidir.”
Ne olmuştu? |
ÇHD davasında 20 Mart 2019’daki duruşmada kararını açıklayan mahkeme, avukatlara 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezalarına hükmetmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de Ekim 2019’da itirazları reddederek dosyayı Yargıtay’a göndermişti. TIKLAYIN - Hâkim Önce Karar Verdi Sonra Dosyaya Baktı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasında verilen 159 yıldan fazla cezanın, avukat Barkın Timtik’e verilen ceza hariç onanması yönünde görüş bildirdi. Tebliğnamede sadece, TCK'nın 314/1 maddesi uyarınca "örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen avukat Barkın Timtik’in cezasının bozulması, onun da diğer avukatlar gibi “örgüt üyeliğinden” cezalandırılması gerektiği ifade edildi. Savcılığın tebliğnamesi Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderildi. Derneğin yöneticilerinden avukat Ebru Timtik ile ÇHD üyesi avukat Aytaç Ünsal adil yargılanma hakkı için ölüm orucuna başladı. |
(AS)