* Görsel: Mezopotamya Ajansı (MA)
Diyarbakır'da 8 Haziran'da gözaltında alındıktan sonra 16 Haziran tarihinde tutuklanan 16 Kürt gazeteci dünya basınında da yer buldu.
Almanya ve İngiltere'den Arnavutluk ve Endonezya'ya kadar pek çok ülkenin medyasından internet haber siteleri konuya geniş yer ayırdı.
Türkiye'nin Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde 180 ülke arasında 149'uncu oluşu, Türkiye'de yaklaşan genel seçimler ve Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'ye askeri operasyon ihtimali de bu haberlerde dikkat çekilen konular arasındaydı.
TIKLAYIN - Diyarbakır'da tutuklanan gazeteciler kimdir?
Konuyla ilgili dünya basınından bazı haberler şöyle...
Seçim öncesi manevrası mı?
Reuters haber ajansı, iddialara ilişkin ulaşılan Diyarbakır Başsavcılığı'nın konuya dair yorum yapmaktan kaçındığını kaydetti.
Reuters, ayrıca gazeteciler tutukluyken 837 gazeteci ve 62 medya kuruluşunun başlattığı imza kampanyasını hatırlattı ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye'nin 180 ülke arasında 149'uncu sırada olduğunu belirtti.
Reuters, "Türkiye'nin 'eleştirileri baltalamak için mümkün olan tüm araçların kullanıldığı bir ülke' olarak nitelendirildiğini" yazdı.
Almanya'nın Die Zeit gazetesi, "Türk yetkililer Kürt bölgelerindeki medyaya baskı uyguluyor" başlıklı haberinde, 20 gazetecinin bundan bir hafta önce Türkiye'nin güneydoğusunda gözaltına alındığını hatırlattı. Gazete ayrıca RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu'nun sözlerine de atıfta bulunarak tutuklamaların "seçim öncesi manevrası olabileceğine" dikkat çekti.
Almanya'nın bir diğer gazetesi Junge Welt de konuyla ilgili haberinin başlığında, "Türkiye'de 16 gazeteci tutuklandı" ifadelerini kullandı. Junge Welt, "Tüm gazeteciler Kürt ve sekiz gün boyunca hiçbir resmi suçlama olmadan gözaltında tutuldular" bilgisini de okurlarıyla paylaştı.
Almanya'nın Der Standard haber sitesi, "Türkiye'nin güneydoğusunda 16 gazeteci tutuklandı" haberinin manşet fotoğrafında Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafına yer verdi. Haber başlığının hemen altındaki spot bölümünde ise şu bilgi paylaşıldı: "Kürtler hiçbir resmi suçlama olmadan gözaltına alınmıştı."
"En karanlık günlerden biri"
The Arab Weekly haber sitesi ise konuyla ilgili haberinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu'nun polisin saldırdığı bir protestodan görüntüsünü manşet fotoğrafı olarak kullandı. 16 gazetecinin "terör" suçlamasıyla tutuklandığını başlığında duyuran site, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin'in sözlerini paylaştı: "Basın özgürlüğü açısından ülkemizin en karanlık günlerinden birini yaşıyoruz."
Sitesinde hukuki yazılara yer veren Jurist, 22 kişinin herhangi bir suçlama yöneltilmeksizin 8 gün gözaltında tutulduğunu vurgu yaptı.
Mezopotamya Ajansı'nın (MA) haberlerini kaynak gösteren Jurist, saldırının Kürt medyasına yönelik olduğunun altını çizdi. Site, haberini Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye'nin 180 ülke arasında 149'uncu sırada olduğunu yazarak sonlandırdı.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli haber sitesi The National News, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu'nun sözlerine yer vererek "operasyonun amacının Kürt siyasi hareketini susturmak olduğunu" kaydetti.
Gazetecilerin HDP ile ilişkilendirildiği ve HDP'nin de 2015'teki darbe girişiminden itibaren sistematik bir saldırı altında olduğunu aktaran haber sitesi, "Türkiye'nin antidemokratik uygulamalarının batılı müttefiklerini alarma geçirecek düzeye ulaştığını" dile getirdi.
Dördüncü Enternasyonal Uluslararası Komitesi yayını Dünya Sosyalistler Web Sitesi (WSWS), 16 gazetecinin tutuklanmasına ilişkin haberde, Türkiye'nin muhtemel Suriye operasyonuna işaret ederek tutuklamaları kınadı ve gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.
WSWS, haberinde şu ifadeleri kullandı:
"İşçi sınıfı içinde giderek artan enflasyon ve yoksulluğun yanı sıra büyüyen bir muhalefet ve grev hareketiyle karşı karşıya kalan Erdoğan hükümeti, militarizmi ve şovenizmi sınıf mücadelesini bastırmak ve temel demokratik hakları hedef almak için kullanmaya çalışıyor."
Arnavutluk'tan Endonezya ve İngiltere'ye
Mezopotamya Ajansı'nın (MA) aktardığına göre, dünya basınında konuyla ilgili çıkan haberler arasında ayrıca şunlar da vardı:
SOT: Sınırötesi operasyona vurgu
Türkiye'nin basın özgürlük endeksi sıralamasındaki yerine değinen Arnavutluk merkezli yayın yapan SOT Haber Ajansı, gazetecilere yapılan baskının Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'ye sinyallerini vermekte olduğu sınırötesi operasyonla eş zamanlı olmasına dikkati çekti.
VOI: Basın özgürlüğüne darbe
Endonezya'da yayın yapan Voice of Indonesia (VOI), haberinde 837 gazeteci ve 62 medya kuruluşu tarafından imzaya açılan metne yer verirken, tutuklamaları basın özgürlüğüne darbe olarak değerlendirdi.
Morning Star'dan dayanışma çağrısı
Kürt bir gazetecinin ulusal ve uluslararası kurumlara ve meslektaşlarına yaptığı çağrıyı haberine taşıyan İngiltere merkezli Morning Star haberinde, yapılan çağrıyı yineleyerek dayanışma çağrısında bulundu.
The Sparrow: Dünyaya dayanışma çağrısı
Türkiye'de basın özgürlüğü ihlallerine ilişkin veri paylaşılan Sparrow, Türkiye'nin NATO ile İsveç ve Finlandiya'yı pazarlık konusu yaptığı ve gazetecilerin tutuklanmasının Türkiye'nin sınır dışı operasyonlara sinyal verdiği bu sürece denk gelmesinin manidar olduğunu ifade etti. Dünyadaki gazetecilere Kürt meslektaşlarıyla dayanışma içinde olma çağrısı yapıldı.
Asia Commune: Gazecilik, terör değil
Asya'da hak temelli bir yayın politikasına sahip Asia Commune haberinde basın meslek örgütlerinin yaptığı açıklamalara yer vererek, "Gazetecilik, terör değildir" mesajını verdi. (SD)