2002 Yerel ve Bölgesel Medya Raporu'na göre geçtiğimiz yıl 2 gazeteci tutuklandı, 21'i halen yargılanıyor. 12 gazeteciye yönelik saldırı olayı yaşandı. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 6 ayda 2 bin 921 gün yayın durdurma cezası verdi.
11 sayfalık rapor, BİA içerisinde yer alan yerel ve bölgesel kuruluşların verdiği bilgilerin yanı sıra medyada yer bulan gelişmelerin araştırılıp geliştirilmesi yoluyla oluşturuldu.
"Polise göz dağı vermek"ten dava
80'den fazla gelişme ve toplam 131 yerel ve bölgesel medya kuruluşunu kapsayan 2002 Raporuna göre;
* 2 gazeteci tutuklandı: "Oluşum" gazetesi sahibi Ahmet Aksoy, bir yazı nedeniyle tutuklanarak Nizip Cezaevi'ne gönderildi. 73 gün sonra tahliye olan gazeteci ilk duruşmasında beraat etti. "Kaymakama iki adet gazete göndermediği" gerekçesiyle 3 ay 8 gün hapse mahkum olan "Datça Haber" gazetesi sahibi Sinan Kara, 26 Aralık 2002'de tutuklanarak Muğla'daki Ula Cezaevi'ne gönderildi. Gazeteci 44 gün hapiste kaldı.
* 21 gazeteci halen yargılanırken, iki haftalık gazeteye baskıları kınayan Tarsus Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Geçim ile diğer dört yönetim kurulu üyeleri "polise gözdağı vermek" iddiasıyla üçer yıl hapis" istemiyle yargılanıyor. Açılan davalar sonucu aralarında Cumhur Kılıççıoğlu'nun da bulunduğu 10 gazeteci beraat ederken, 7'si de mahkum oldu. "Mehmedin Kitabı" başlıklı kitabını köşesinde tanıtan "Çınar" gazetesi eski yazı işleri müdürü Güler Yıldız, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Gazeteciye verilen ceza paraya çevrildikten sonra ertelendi.
Gazetecilere saldırılar
* Gazetecilere yönelik toplam 12 saldırı olayı yaşandı: Termik Santral'la ilgili eleştirel yazılarıyla bilinen "Batman Express" gazetesi yazı işleri müdürü Mehmet Şah Ayaz ve "GAP" gazetesi sahibi Mansur Obut, ayrı ayrı saldırıya uğradılar. Kocaeli'de, günlük "Yeni Gebze" gazetesi sahibi İsmail Kahraman, 15 Ağustos günü, bir haberine kızan DSP aday adayı Harun Demirkaya'nın saldırısına uğradı. 1 Eylül'de, Gaziantep'te yayımlanan "Sabah" gazetesi yazarı Yaşar Özen, DYP Ön Seçimini izledikten sonra yolda saldırıya uğradı.
Gazeteci, saldırının DYP yöneticilerince yaptırıldığını öne sürdü. "Pusula" dergisi sahibi Ali Rıza Tığ, yolsuzluk iddialarına yer verdiği için Zonguldak'ta sokak ortasında silahlı saldırıya uğradı. Yakalanan saldırgana dava açan gazeteci Tığ, imkansızlıklardan avukat tutamıyor.
RTÜK'ten kapama, Kaymakamdan azarlama
* Gazeteciler, Vali, Kaymakam, Belediye Başkanı gibi yerel idarecilerin baskısına uğradılar. Gazeteci veya yayınlarına yönelik toplam 6 tehdit veya baskı olayı yaşandı. Gaziantep'te çıkan "Fırat'ta Yaşam" gazetesi muhabiri Ahmet Ün, kendilerini JİTEM olarak tanıtan kişilerce kaçırılarak sorgulandı.
Bartın Valisi Eryılmaz, "Bartın" gazetesi sahibi Esen Aliş'e hakaret etmekten para cezasına mahkum oldu. Konya'da Savcı Çiçek, kendisiyle ilgili yayın yapan "Kon TV" binasında "uyuşturucu araması" yapmaya kalkıştı. İskenderun Kaymakamı Erdoğan, bir haber nedeniyle "Demokrat İskenderun" gazetesi sahibi Ersen Korkmaz'ı telefonda azarladı.
* Yalnızca Ocak- Haziran 2002 döneminde RTÜK, 52 yerel ve bölgesel yayın kuruluşuna toplam 2921 gün yayın durdurma cezası verdi. RTÜK, 3984 Sayılı Yasanın, 15 Mayıs 2002'de 4756 Sayılı Yasa ile değiştirilmesinden sonra da yerel 4 televizyon ve 2 radyoyu uyardı. 2001'de RTÜK, aynı ölçekte 56 yayın kuruluşuna toplam 3132 gün yayın durdurma cezası vermişti.
BİA'dan ücretsiz danışmanlık
BİA Hukuk Birimi, BİA amaç ve ilkeleriyle belirlenmiş koşullarına uygun olarak Eylül 2000'den bu yana, yerel gazete, radyo ve televizyonlar tarafından yapılan hukuki başvurular ile yargı organlarındaki sorunları bakımından her türlü aşamada hukuken yol gösterilmesi konusunda ücretsiz danışmanlık sunuyor. BİA Hukuk Birimi Danışmanlığını Avukat Fikret İlkiz yürütüyor. (ÖG/BB/NK)