Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), türbanla ilgili yaptığı uyarılara "fetva makamı gibi buyurmuş" diyen Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye "Demokrasi sicili belli olan, Avrupa Birliği (AB) kriterlerini hiçe saydığını fütursuzca ifade eden bu kesim, kimseye demokrasi ve samimiyet dersi veremez” yanıtını verdi.
TÜSİAD, MHP'nin eşitliği ve öğrenim hakkını savunma görüntüsü altında Türkiye'nin demokratikleşme süreciyle ilişkisini kesmeyi amaçladığını iddia etti.
"TÜSİAD Vakıflar Yasası'na neden özen göstermiyor?"
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici, TÜSİAD açıklamasına yönelik şunları kaydetti:
Vural: Cumhuriyetimizin temel ilkelerini yok etmeye çalışan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) girişimleri asıl tehlike. Neden bu konularda gıkları çıkmıyor. Birinci cumhuriyeti yıkıp ikinci cumhuriyeti kuracağız diyenlere karşı neden tavır alamıyorlar. Cesaretleri mi yok. TÜSİAD haddini bilmeli. Türk milletinin milli kimliği tartışmaya açılırken neredeydiler?
Ekici: TÜSİAD yönetimi, Türk milliyetçiliği çizgisinde hareket etmek isterse, yolları sonuna kadar açık. Başörtüsü konusunda gösterdikleri özeni, AKP'nin uyguladığı ekonomi politikalarında ve Meclis'ten geçirmeye çalıştığı başta 301. madde olmak üzere Vakıflar Yasası'nda ve benzeri gayri milli uygulamalarda da göstersinler. Bunu temenni ederiz.
"MHP, ekonominin birinci madde olmasına tepkili"
TÜSİAD dün (30 Ocak) yaptığı açıklamada şöyle dedi:
Fütursuzca ifade: Milliyetçiliği kendinden başka kimseye layık görmeyenler, milletini gerçekte ne kadar düşünmektedirler ki, işsizliğin had safhada seyrettiği bir ülkede, ekonominin gündemin birinci maddesi olması gerektiğini söyleyenlere bu kadar tepki gösterebilmekteler?
Demokrasi sicili belli: Demokrasi sicili yıllardır belli olan ve bugün de en temel eleştiri haklarını kullananlara "Meclis'in akıl hocalarına ihtiyacı yok" diyen bir kesimin, "eşitlik, öğrenim hakkı" gibi söylemlerle ortaya çıkmasındaki samimiyetin takdirini kamuoyuna bırakıyoruz. İktidar partisinin anayasa taslağını hazırlayan akademisyenler bile düzenlemeye karşı çıkmış, maddeler neredeyse her gün yeniden yazılmıştır.
Tartışma nasıl başlamıştı?
MHP lideri, geçen salı TÜSİAD'ı "Türk milletine hakaretin serbest bırakılmasını çağdaşlık adına savunacaksınız, PKK'nın talebi anadilde eğitimin, demokratik reform adı altında pazarlamacılığını yapacaksınız, sonra da başörtüsü sorununun çözümü için siyasetçilerin sarf ettiği çabaları gereksiz gündem diye mahkum etmeye çalışacaksınız" diyerek eleştirmişti. (GG/TK)
* Haberi hazırlarken Radikal gazetesinden ve NTV'den yararlandık.