Yargılamayı durdurma kararı veren mahkeme, "Yargı görevi yapanı etkileme" (TCK 277) ve "yargı organlarını ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama" (TCK 301) iddiasıyla bugün (13 Haziran) başlayan yargılamada, sanık avukatlarının talebine uygun olarak, iki suç isnadını birbirinden ayırmadan dosyayı bir bütün olarak Bakanlığa gönderme kararı aldı.
Dosya bütün olarak Adalet Bakanlığı'na gitti
Duruşmada söz alan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Görüşük'ün görüşü de bu yönde oldu. Tursun Ailesiyle ilgili soruşturma sürerken 301. maddede değişikliğe gidildiğini belirten Savcı, bu suçtan açılan davaların Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlandığını ifade etti, bu nedenle de dosyanın Adalet Bakanlığına gönderilmek üzere Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi yönünde görüş bildirdi.
Hakim Muammer Karataş da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayından sonra 8 Mayıs'ta yürürlüğe giren 301 değişikliğini hatırlatarak, bunun gereği olarak dosyanın Bakanlığa gönderilmesine ve yargılamanın durdurulmasına karar verdi.
Duruşmaya tutuksuz sanık olarak yargılanan Tursun Ailesi'nin üç üyesi ile Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi'ne bağlı aralarında Ali Koç, Bahattin Özdemir, Nalan Erkem, Senih Özay, Hasan Hüseyin Evin ve Aysun Solakoğlu'nun da bulunduğu avukatları katıldılar.
Hak örgütleri Tursun Ailesi'ne sahip çıktı
Duruşma öncesi bir ortak açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD), ÇHD, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Emeğin Partisi (EMEP) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Sosyalist Demokrasi Partisi'nin de (SDP) yer aldığı örgütler, Baran Tursun'u kaybeden Tursun Ailesi'ne açılan davaya tepki gösterdiler.
Tursun Ailesi, Baran Tursun'u öldürmekten polis Oral Emre Atar'ın Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada Emniyet görevlilerini tehdit etmekle de suçlanıyor. (EÖ/EZÖ)