* Bu haberi "Turnalar" şarkısı eşliğinde okumak için tıklayınız.
Doğu Anadolu'da yaşayan turnaların dünyadaki tüm turnalardan farklı bir alttür olduğu keşfedildi. Ancak yok olma tehlikesi ile karşı karşıyalar.
Doğa Derneği ve Dünya Turna Vakfı'nın çalışmalara göre Doğu Anadolu Bölgesi'nde keşfedilen Anadolu dağ turnasından, dünyada 20 çiftin altında kaldığı tahmin ediliyor.
Anadolu dağ turnasının (Grus grus archibaldii) diğer turnalardan en büyük farkı başında kırmızı leke bulunmaması.
Türkiye'de üreyen altı çiftin yuvası biliniyor. Geçmişte Doğu Anadolu'daki çok sayıda sulak alanda üreyen Anadolu dağ turnaları, günümüzde yalnızca Muş, Van, Erzurum, Kars, Sivas, Ardahan ve Erzincan civarında bulunan sulak alanlarda yaşamını sürdürüyor.
Ancak yapılan çalışmaya göre, sulak alanlardaki kurutma çalışmaları, baraj, yol inşaatları ve üreme döneminde çıkarılan saz yangınları dünyanın en nadir turna alttürünün varlığını tehdit ediyor.
Acil önlem alınmazsa, yok olacaklar
Komşu ülkelerden İran'da bir çift, Ermenistan'da ise iki çift Anadolu dağ turnasının yeri biliniyor. Çok az sayıda Kafkasya ülkelerinde de görülüyor.
Doğa Derneği uzmanları, türün acil olarak kurtarılması için çalışma başlattı. Proje kapsamında turnaların üreme başarısının izlenmesinin yanı sıra yöre halkı, karar vericiler ve yerel yönetimlerle beraber çalışılarak, üreme alanlarındaki tehditlerin ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz "Anadolu dağ turnalarının sadece türkülerde kalmaması için Türkiye'ye büyük görev düşüyor. Anadolu kimliğinin ayrılmaz parçası turnalar için seferber olmalıyız" dedi. (NV)