Toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesini odak noktalarından biri olarak belirleyen TÜRKONFED, Cinsiyet Eşitliği Gündem Raporu yayınlamaya başladı.
TIKLAYIN - Kadın Çalışanların Yüzde 63'ü Öldürülmekten Korkuyor
TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu (İDK) tarafından hazırlanan rapor, kariyer basamaklarını tırmanan kadınlara güç, motivasyon ve vizyon katmak amacıyla üç ayda bir yayınlanacak.
Her bir rapor, cinsiyet eşitliği ile ilgili bir temel konuya ışık tutacak. Hazırlanan ilk raporun konusu; kadınların iş dünyasındaki görünmez engeli cam tavan.
TIKLAYIN - Raporun tamamını okuyun
Cam Tavan Endeksi’nin 2019 verilerine göre Türkiye’nin listelenen 29 ülke arasında Güney Kore ve Japonya’dan sonra 27. sırada yer aldığı belirtilen raporda, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Reyhan Aktar’la yapılan bir söyleşi de yer alıyor.
“Cam tavanın keşfi iç dünyamızın keşfidir”
Kendi cam tavanımı keşfettiği günden bu yana gelişimimin daha hızlı olduğunu vurgulayan Aktar, şu bilgileri verdi:
“Cam tavanını kıran kadınların, daha özgüvenli, hayata karşı daha esnek, daha güçlü olduklarını düşünüyorum. Sadece iş yaşamında değil, hayatın her alanında daha doğru karar mekanizmalarına sahip oluyorsunuz. Toplumdaki bütün bireyler olarak, cam tavanlarımızın keşfi, özellikle iç dünyamızın keşfidir. Kişinin kendiyle olan yolculuğudur. Kadınlar ve erkekler olarak bu yolculuğa çıkmanın, toplumu daha sağlıklı yapacağını düşünüyorum.”
Raprodan detaylar
* Cinsiyet Eşitliği Gündem Raporu’na göre, "en az üç kadın yöneticisi bulunan şirketlerin" finansal performansları ve kurum çalışma ortamı değerleri, koordinasyon, denetim, dışa dönüklük gibi değerler, "kadın yöneticisi bulunmayan şirketlere göre daha yüksek."
* 1970'li yıllarda Amerika'da ortaya çıkan cam tavan kavramı 'kadınların üst düzey yönetim pozisyonlarına gelmelerini engelleyen görünmez, yapay engelleri' ifade ediyor.
* Türkiye listelenen 29 ülke arasında Güney Kore ve Japonya'dan sonra 27. sırada yer aldı. Raporda McKinsey'in Women Matter raporundan aktarılan bilgilere göre ise yönetim kurulunda bulunan kadın sayısı ile finansal performans arasında güçlü bir ilişki bulunuyor.
* Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Gündem Raporu'nda Harvard Business Review'da yayınlanan, 'Yönetici Grup İçerisindeki Kadınlar Yüksek Kar Oranlarına Neden Oluyor' başlıklı araştırmaya yer verildi.
* Bu araştırma; kadın yönetici sayısı fazla olan şirketlerin, pazar payı, sermaye ve hisse senedi değerine göre daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor. (EMK)