Prof. Dr. Fuat Keyman bianet'e, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in "Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz... Bundan sonra biz savunmadayız, bundan sonra meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız" sözlerini değerlendirdi.
Güler'in sözlerinin kabul edilebilir olmadığını ama "göz açıcı" olduğunu belirten Keyman beraberinde ciddi bir soruyu da getirdiğini anlattı.
"Türkler ne kadar Kürtlerle eşit olmak istiyorlar veya Sünniler Alevilerle veya Müslümanlar gayrimüslim azınlıklarla, dini azınlıklarla ne kadar eşit olmak istiyor?
"Biz yeni anayasa yaparken ve birlikte yaşama kültüründen konuşurken demek ki bu soruyu sormamız gerekiyor.
"Bu sözler bu sorunun ne kadar ciddi bir soru olduğunu ortaya çıkardığı için bence aydınlatıcı bir açıklama oldu.
"Biz hepimiz eşit vatandaşlık istiyoruz, hepimiz etle tırnak gibi biz kardeşiz diyoruz, ama bu son dönemlerde ortaya çıkan eşitlik kavramında temel soru, çoğunluk kimliği diğer kimliklerle ne kadar eşit olmak istiyor?
"Bu sorunun ne kadar ciddi olarak ele alınması ve tartışılması gerektiğini açık olarak yansıttığı için çok göz açıcı oldu.
"Hakikaten çoğunluk azınlıkla, diğerleriyle eşit olmak istiyor mu? İstemediği sosyolojik anlamda yapılan, güvenle ilişkili araştırmalarda ortaya çıkıyordu.
"Bence Ayman Güler esasında, çok net olarak Türklerin Kürtlerle eşit olmak istemediğini, kendilerini eşit görmediklerini söylemiş oldu. Biz bunu Sünnilerin Alevilerle eşit olmak istemedikleri bağlamında da görüyoruz."
Bugünkü CHP
Güler'in sözleriyle "Türk ulusu, Kürt milleti ayrılsa bile esasında bu ayrım eşit vatandaşlar olmadığını çoğunluktan gelen bir şekilde vurgulamış olduğunu" belirten Keyman açıklamanın talihsiz ve kabul edilemez olduğunu söyledi.
"Bence bu nereye kadar CHP'dir, nereye kadar CHP'nin içinde olabilir bunu da tartışmak gerekiyor. "Ortanın solu tartışmalarından bugüne kadar Kürt raporları çıkaran CHP'de böyle bir CHP de yoktu esasında.
"Ama maalesef bugünkü CHP'de ulusalcılık adı altında çok etnisist, çok dışlayıcı ve ötekileştirici, bir kimliği öteki kimliklerden daha üstün gören yaklaşımı gördük."
"CHP rahatsız olmalı"
Bu yaklaşımın sadece Ayman tarafından da kullanılmadığını başka CHP milletvekillerinin de buna benzer açıklamalar yaptığını belirten Keyman "bu etnisist yaklaşımın nereye kadar CHP'nin yaklaşımı olabileceği, nereye kadar CHP'yi tanımladığının tartışılması gerektiğini" vurguladı.
"O anlamda CHP'nin çok rahatsız olması gereken bir açıklama bu."
Hüseyin Aygün
Ayman'n açıklamasının Hüseyin Aygün'ün açıklamalarından "çok daha ters bir açıklama olduğunu söyleyen Keyman, CHP'nin kendisini sorgulaması gerektiğini de belirtti.
"Aygün'ün açıklamalarında tarihle ilgili, kimliklerle ilgili bir yüzleşme, bir tanıma gibi bir açıklama var; o eleştirilebilir, kabul edilebilir.
"Türk ulusu ve Kürt milleti eşit değildir, aynı zamanda biz meşru müdafaa temelinde saldırıya geçeceğiz, sözleri nereye kadar bu CHP'yi temsil ediyor, bunu CHP'nin kendisinin çok ciddi anlamda sorgulaması ve tartışması gerekir."
İki CHP
Güler'in "meşru müdafaa temelinde saldırıya geçeceğiz demesi hem ahlaki hem de siyasi anlamda kabul edilemez" olduğundan söz eden Keyman'a göre "iki CHP" var.
"Şimdi iki CHP olduğu doğru. Bir yenilenmek isteyen, kendisini topluma açmak isteyen bir CHP var.
"Bir de Ayman Güler'in söylemiş olduğu gibi köşeye sıkışmış, meşru müdafaa yapmak için saldırmak isteyen bir CHP var. Ona biz ulusalcı, tepkici, milliyetçi CHP diyoruz.
"Esasında bu iki CHP'den sahiplenmek isteyen, CHP benim diyenin bu ulusalcı kanat olduğunu görüyoruz."
MHP-CHP
Fuat Keyman CHP'nin ikili yapısının Türkiye gündemindeki önemli konulara nasıl yansıdığına da değindi. Anayasa komisyonundaki üç CHP'lini farklı yaklaşımlarından söz etti
"Ben CHP'yim, benim söylediğim CHP'yi temsil ediyor noktası da yeni anayasa sürecine veya PKK'ye silah bıraktırma süreçlerine çok negatif olarak yansıyor.
"Yeni anayasa sürecinde CHP'nin eşit vatandaşlıkla ilgili tavrına baktığımız zaman anayasa komisyonunda üç CHP'li var, üçünün de ayrı fikri var.
"Atilla Kart 'Türk vatandaşlığı' diyor ki CHP'yi temsil ediyor, RızaTürmen 'Türkiye vatandaşlığı' diyor ki o da biraz yeni CHP'yi, ama bira ikinci planda kalıyor.
"Bir de Süheyl Batum'un bunları da kabul etmeyen Türklük anlayışı var.
"PKK'nin silah bıraktırma sürecinde de desteğin CHP içinden daha fazla MHP'den gelmesi de Türkiye'deki tepkici, milliyetçi alan içinde bir MHP-CHP koalisyonu isteyen bir aklın olduğunu bize gösteriyor."
Kılıçdaroğlu
Keyman bu bağlamda CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun yeni CHP'ye daha yakın gözüktüğünü söyledi.
"Aygün'e bir ikaz gibi yaklaştı.
"Bugüne kadar olan tavrından bu tür tepkici, daha etnisist, bu tür eşitliğe karşı bir alanı daha güçlü gören yaklaşımlara daha soğuk baktığını görüyoruz.
"Bu süreç devam ederse Kemal Kılıçdaroğlu'nun pozisyonu da bu insanlar tarafından eleştirel bir pozisyona sokulacaktır. O da ne kadar iyi, tartışılır."
Ne olmuştu?
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler TBMM'de anadilde savunmaya ilişkin kanun tasarısı görüşülürken kürsüden şu sözleri sarfetimişti.
"Kürt milliyetçiliğini bana ilericilik ve bağımsızcılık diye yutturamazsınız.
"Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz.
"AKP ve BDP işbirliğinin yaptığı şey tektir. Türkiye'de Kürt sorunu yoktur. Türkiye'de siz sorunu Türk sorunu yaptınız.
"Bundan sonra biz savunmadayız, bundan sonra meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız."
CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat da bu sözler üzerine partisinden istifa ettiğini duyurmuştu. Ancak istifa işleme koyulmadı ve Fırat istifadan vazgeçirildi. (YY)