Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dünkü duruşmaya katılan tutuklu sanık Osmanağaoğlu, "Bahçelievler Katliamı"nda Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) 7 gencin öldürülmesi davasındaki mahkûmiyeti nedeniyle cezaevinden çıkamayacak.
Avukat Öz: Kararı temyiz edeceğiz
Evrensel ve Radikal gazetelerinden derlenen bilgiye göre, kısa süren duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı Kemal Civir, sanığın mahkûmiyetine yeterli delil olmadığını belirterek beraat isteminde bulundu.
Faili meçhul olarak kalan cinayet hakkında açıklama yapan Avukat Rasim Öz, "Kendilerinin öne sürdüğü delillerin toplanmadığını, hazırlık soruşturmasında sanığı suçlayan tanıkların dinlenmediğini ve kararı temyiz ettiklerini" açıkladı
Türkler'in eşi Sabahat Türkler ve kızı Nilgün Soydan mahkemeye gelmedi. Türkler, dava sonucunun kendisini şaşırtmadığını, karar duruşmasını bilerek izlemediğini belirterek "Adalete zaten hiç inanmadım. Artık inancım da kalmadı. Böyle bir karar bekliyordum" dedi.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de bir basın açıklaması yaparak verilen kararla toplumdaki hukuk ve adalet duygularının zedelendiğini, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacaklarını belirtti..
MHP yöneticilerine de dava açılmıştı
Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Osmanağaoğlu'nun TCK'nın 149/2. maddesi uyarınca, "Ahaliyi ayaklandırarak birbirini öldürmeye sebebiyet vermek" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.
Cumhuriyet Savcısı Kemal Civir, esas hakkındaki görüşünde Türkler'in, 22 Temmuz 1980 günü Merter'de silahlı üç kişinin saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini, koruma polisinin yaralandığını, yakalanan Aydın Eryılmaz, Abdülsamet Karakuş ve İsmet Koçak'ın ifadelerinde cinayeti anlattıklarını belirtti.
Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) bazı yöneticileri hakkında "cinayeti azmettirdikleri" iddiasıyla dava açılmış ve bu kişilerin beraat etmiş; Abdülsamet Karakuş ve Aydın Eryılmaz cinayeti işlemekten mahkûm olmuş ancak, olayın asil failleri olmadıkları açıklanmıştı. Faillerden Koçak ise beraat etmişti.
Osmanağaoğlu'nun dosyasının ayrıldığını, 20 yıl sonra yakalanıp yargılandığını hatırlatan Civir, sanığın görgü tanıklarınca teşhis edilemediğini vurguladı.
Türkler'in kızının tanıklığı kabul edilmedi
Müdahil Nilgün Soydan'ın sanığı "olaya karışan kişi" olarak teşhis ettigini, ancak bunun 20 yıl sonra yapıldığı için kabul edilemeyeceğini belirten Civir, sanığın beraatını istedi.
Sebahat Türkler, tanıklık etmeyenlere kırgın olmadığını belirterek "'Kemal Türkler gibi bir lideri öldürdükten sonra bunlar bizi de öldürürler' diye şahitlik etmediler" dedi. Karara itiraz edeceklerini de anlatan Türkler, "Mücadelemizi sürdüreceğiz. Kemal Türkler'in diyeti bu mu olmalıydı? O dönem küçük kızım her şeyi gördü. Onu nasıl dikkate almıyorlar? Ben ona şaşıyorum" diye konuştu. (ÖG/NK)