Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) eski başkanlarından Kemal Türkler'in öldürülmesiyle ilgili 29 yıl sonra yeninden başlayan davada devlet, "ödeneksizlik"ten cinayet sanığını mahkemeye getiremiyor.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin "mahkum olması gerekirdi" diyerek Ünal Osmanağaoğlu hakkındaki beraat kararını bozmasının ardından, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bugün bu karara uyup uymamaya dair karar vermesi bekleniyordu.
Öz: Skandal, bu devlet iflas etmiş
Ancak mahkeme, 11 Haziran'daki duruşmaya hukuk fakültesindeki sınava çalışmak için Bandırma Cezaevi Ankara'ya gönderdiği gerekçesiyle getiremediği sanık Osmanağaoğlu'nu bugünkü duruşmada da "jandarma ve ödenek yokluğu"ndan hazır edemedi.
Durumu bianet'e "skandal" olarak nitelendiren davanın avukatı Rasim Öz, durum karşısındaki kızgınlığını "Bu devlet iflas etmiştir. Siz getiremiyorsanız, üzerini ben ödeyeyim getirtin" sözleriyle ifade etti.
Türkler 22 Temmuz 1980 sabahı, Merter'de evinin önünde sendikaya gitmek üzere arabasına binerken düzenlenen bir saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Davayla ilgili zaman aşımı süresinin, 22 Temmuz 2010'da, cinayetten 30 yıl sonra dolması bekleniyor.
Yetkililerin çabasının da bu yönde olduğuna inandığını ifade eden Öz, Türkiye'nin altına imza attığı uluslararası sözleşmeler gereği, kendi çabalarıyla 1996'da açılan davada zamanaşımından söz edilemeyeceğini, cinayetin bir insanlık suçu olarak Ceza Yasası'nın (TCK) 77 ve 78. maddeler kapsamında girdiğini savundu.
Devletin ödenek bulup Osmanağaoğlu'nu 30 Temmuz saat 14.30'da devam edecek yargılamaya gönderip göndermeyeceği bilinmiyor.
Şimdi mahkeme, Yargıtayın, Ocak 2009'da, Osmanağaoğlu'nun eylem yerinin belirlenmesi, keşif yapılması, planlama aşamasında görev alması ve olay sırasında silahla ateş ederek, suça asli maddi fail olarak katıldığının anlaşıldığını yazarak beraat kararında direnirse, dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gidecek.
Mahkeme, Yargıtay kararına uyma yönünde yaklaşım benimserse Osmanağaoğlu'nu mahkum etmesi gerekecek. Bu durumda ceza, 30 yıllık bir cezasızlığa da son vermiş olacak.
Mahkeme iki kez beraat verdi
Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Nisan 2003'te Osmanağaoğlu hakkında beraat kararı vermiş, ancak Yargıtay, Mayıs 2005'te bu kararı "eksik soruşturma" gerekçesiyle bozmuştu.
Mahkeme, Yargıtay'ın kararına uymamış, Öz'ün deyişiyle "hiçbir işlem yapmadan aynı kararda ısrar etmişti." Öz de, 5 Şubat 2007'de kararı temyiz ederek yeniden Yargıtay'a taşımıştı. Yargıtay, Ocak 2009'da, yerel mahkeme kararını ikinci kez bozmuştu.
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, yargılama dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, "Kemal Türkler cinayetinin arkasındaki karanlık güçler açığa çıkarılmalıdır" dedi. (EÖ)