Tepe cinayetinde eksik soruşturma
Mahkeme, 9 Mayısta açıkladığı kesin olmayan kararında, baba Isak Tepenin yaptığı başvuru sonunda Türkiyeyi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) etkin soruşturma hakkını düzenleyen maddesine aykırı davrandığı gerekçesiyle mahkum etti.
Yaşam hakkı ihlal edilmedi
Ferhat Tepenin devlet görevlileri veya onlar adına hareket eden kişilerce kaçırılarak ve işkence edilerek öldürüldüğü iddialarını değerlendiren mahkeme, şüpheye yer vermeyecek bir kararın alınmasının zorluğuna işaret etti.
AİHM, yaşam hakkını güvence altına alan AİHS maddesine aykırılık bulunmadığına oybirliğiyle karar verdi.
Soruşturmada şaşırtıcı eksiklik var
Ancak AİHM, gazeteci Ferhat Tepenin kaçırılması ve öldürülmesi olayına ilişkin açılan soruşturmada şaşırtıcı eksikliklerin bulunduğunu tespit etti.
Buna göre, olayla ilgili, polis ve çeşitli savcılıklar gerçek anlamda işbirliği yapmadılar. Üstelik, savcılar olayla ilgili soruşturmayı derinleştirmedikleri gibi, tanıkların tespit edilmesi amacıyla da gerekli önlemleri da almadılar.
Otopsi yapılmadı
Mahkeme, ölümle ilgili herhangi bir Adli Tıp uzmanınca otopsi yapılmamış olmasını da eleştirdi.
Bu gerekçelerle mahkeme, Ferhat Tepenin ölüm koşulları hakkında uygun ve etkin bir soruşturma açılmayarak Sözleşmenin 2. maddesine aykırı davranıldığını tespit etti.
Etkin yargılama da yok
Gerçeklerin ortaya çıkarılması sürecinin başlatılmadığını ortaya koyan AİHM, Sözleşmenin 13. maddesinin de ihlal edildiğine hükmetti.
Başvuru sahibi İsak Tepenin diğer istemlerini reddeden mahkeme, Türk hükümetinin gerçeğin ortaya çıkarmakla görevli mahkemeye karşı sorumluluğunu yerine getirmediğini değerlendirerek Sözleşmenin 38/1. maddesine aykırı davrandığını belirtti.
Hükümet: PKK öldürdü
Başvuru sahibi İsak Tepe, 1974 doğumlu oğlu Ferhat Tepenin Temmuz 1993te Birliste kaçırılarak öldürüldüğünü belirterek AİHMe başvurdu.
Oğlunun devletin gizli servis elemanlarınca veya onların emrinde çalışan kişilerce kaçırıldığını ve öldürüldüğünü savunan baba Tepe, yetkilileri olayla ilgili ciddi bir soruşturma yürütmemiş olmakla suçlamıştı. Türk hükümeti ise, suçlamaları reddederek Ferhat Tepenin PKK tarafından öldürüldüğünü savunmuştu.
Tarafların değişik iddialar ortaya atmaları üzerine AİHM, 9-14 Ekim 2000 günlerinde üç görevlisini Ankaraya göndererek 24 tanığı dinlemişti. (BB)