Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın önceki gün yaptığı "Kıbrıs'tan asker çekmeyeceğiz" açıklamasını hatırlatan Kar, bunların Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye arasındaki karşılıklı siyasi manevraların belirtisi olduğu görüşünde.
Kara göre, "Kıbrıs'la ilgili açıklamalar Kuzey Irak'la ilgili rahatsızlığın ileri düzeyde olduğunu gösteriyor. 'Siz Kürtlere taviz verirseniz biz de Kıbrıs'ta istediklerinizi yapmayız' deniliyor".
"Türkiye, iddiasından vazgeçmeyecek"
Irak'taki seçimlerin sonucu ne olursa olsun Türkiye'nin Kerkükteki iddiasını sürdüreceğini söyleyen Kar "'Şimdilik diplomatik yolları deneyeceğiz' açıklaması Türkiye'nin bir B planı da olduğu anlamına geliyor" dedi.
"B Planı"nın doğrudan bir askeri müdahale olamayacağını, bunun çok riskli olduğunu belirten Kar, "Kürtlere yönelik değişik ambargolar ya da oradaki Türkmenleri daha farklı desteklemek gibi yollara gidilebilir. Kıbrıs meselesinde daha uzlaşmaz bir tutuma da yol açabilir" dedi.
"Kürtler geri adım atmayacak"
Kürtlerin geri adım atmayacağını söyleyen Kar, "Onlar varolan durumu tarihi bir fırsat olarak değerlendiriyor" dedi.
Irakta direnişin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde ABDnin Kürtleri karşısına alamayacağını söyleyen Kar, Türkiye ne yaparsa yapsın ABD ile Kürtler arasında varolan anlaşmanın devam edeceğini belirtti.
Kara göre Kürtler Kerkük'ü kendi şehirleri olarak görmekten vazgeçmeyecekler. Bu tutum ise Araplarda büyük tepkiye yol açıyor. Kürtler seçimler sırasında Türkmenler ve Araplara daha ılımlı davranabilirler fakat daha sonra kısmi çatışmaların yaşanması beklenebilir," dedi.
Türkiye'nin bu konuda söz söylemesinin mümkün olmayacağını belirten Kar, Kerkük'te Kürtlerin yoğun göçüyle tekrar alevlenen demografik problemlerin geçiştir ileceğini, ABD ile ilişkilerde ise ciddi bir gerginlik yaşanmayacağı görüşünde: "ABD Kerkük sorunundan dolayı Türkiye'yi bir bütün olarak gözden çıkaramaz ama Kürtleri de karşısına alamaz. Her iki tarafı idare etmeye çalışacaklar". (EÜ/EK)