TBMM çatısı altında değil, Türk Parlamenterler Birliği bünyesinde kurulan Komisyonun yönetiminde, eski ve yeni kadın parlamenterler ile kadın sivil toplum örgütlerinin temsilcileri yer alıyor.
Gündem yoğun
Geçtiğimiz Haziran'da kuruluş çalışmalarını tamamlayan Komisyon, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), sivil toplum örgütleri ve diğer kurum-kuruluşlar arasında bir köprü görevi üstleniyor.
Komisyon, kadın erkek fırsat eşitliği ile ilgili konuların parlamento düzeyinde en kısa yoldan ele alınması ve sonuçlandırılması yolunda çalışmalar yapacak.
İlk kez Parlamento dışından sivil toplumun lider kişilerini de bünyesine alan Komisyon, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden (AB) müzakere tarihi almayı beklediği Aralık 2004 öncesinde yoğun bir gündemle çalışmalarına başladı.
Komisyon, AB parlamenterleri ile birlikte aktif bir çalışma grubu kurulmasını da planlıyor.
Üye ve yöneticiler
Başkanlığına 21. Dönem Demokratik Sol Parti (DSP) Amasya milletvekili ve Genç Parti (GP) eski Genel Başkan Yardımcısı Gönül Saray'ın seçildiği komisyonun başkan yardımcıları ise, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İzmir Milletvekili Serpil Yıldız ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Prof. Gaye Erbatur.
Komisyonun Genel Sekreterliğini 21. Dönem Kayseri Milletvekili Sevgi Esen üstlendi. Komisyon üyeleri arasında ise, Marmara Grubu Vakfı İnsan Hakları Platformu Başkanı Müjgan Suver, 20-21. Dönem Anavatan Partisi (ANAP) İçel Milletvekili Ayfer Yılmaz, Türk Kadınlar Birliği (TKB) Genel Başkanı Sema Kendirci, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) - AB Sürecinde Kadın Çalışma Grubu'ndan Dr. Feryal Menemenli, Avukat Hülya Gülbahar, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Genel Başkanı Ayşe Bilge Dicleli, Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Meltem Kurtsan, Banka ve Sigorta İşkolu Sendikası (BASİSEN) Ankara ve İç Anadolu Başkanı Yaşar Seyman, Türk Tabipler Birliği (TTB) Eski Başkanı Füsun Sayek, Vatan Gazetesi Yazarı Elif Ergu, İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Nazan Moroğlu yer aldı.
Saray: AB Parlamentosu Türkiye'de muhatap bulamıyordu
Komisyon Başkanı Saray, kazete'ye, AB Parlamentosu'ndaki Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'na denk bir komisyonun TBMM bünyesinde bulunmadığını hatırlattı; "Avrupa Parlamentosu, bu konuda Türkiye'de bir muhatap bulamıyordu. Bu nedenle sivil toplum kuruluşları, TBMM ve devlet kurumları arasında kopukluklar yaşanıyordu" dedi.
Bu durumun, TBMM kanalıyla alınması gereken acil önlemlerin gecikmesine neden olduğunu anlatan Saray, Türkiye'nin Ulusal Program'da, Aralık 2004'e kadar gerçekleştirmeyi vaat ettikleri arasında, kadın erkek eşitliğinin sağlanmasının bulunduğuna da dikkat çekti.
Saray, "Ulusal Program'a rağmen, kadın erkek eşitliği, yeteri kadar öncelik görmedi" dedi.
Komisyonun görev ve misyonu
Komisyon, Türk Parlamenterler Birliği'nin kuruluş amacına da uygun olarak, kadın-erkek eşitliği konusunda sivil toplum kuruluşlarının öncüsü ve sözcüsü olmayı hedefliyor.
Saray, "Kadın üreticiliğinin yalnızca çocuk doğurmakla sınırlı olmadığını yaşamları boyu kanıtlamış tüm üyelerimiz ve komisyonumuz dışındaki katkı verenlerle birlikte, yarının Türkiye'sini çocuklarımıza çok daha çağdaş koşullarla hazırlayabileceğimize inanıyoruz" dedi.
Saray'ın verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz ay Ankara'da ilk toplantısını yapan yönetim kurulu komisyonun misyonunu şöyle belirledi:
* Kadın-erkek arasında fiili eşitliği sağlamak ve bu yoldaki tüm engellerin kaldırılması için gereken çalışmaları yapmak.
* Türkiye kadınının sosyal, ekonomik, siyasal ve kültürel yaşamda AB normlarının da üstünde bir statüye kavuşmasını sağlayacak çalışmalar yapmak.
* Eski ve yeni Parlamenterlerin yanı sıra, sivil toplum kuruluşları liderleri ile birlikte çalışmalar yürütmek; TBMM ile sivil toplum kuruluşları arasında kurumsal işbirliğinin köprüsü olma "öncü" görevini üstlenmek.
* Partiler ve kurumlar üstü çalışma yapma kararlılığındaki tüm kişi ve kuruluşlar ile işbirliği içinde, başta AB ve Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere tüm uluslararası sözleşmeler ve protokollerin uygulanması için izleme, araştırma, kamuoyu oluşturma görevini üstlenmek.
AKP ve CHP milletvekillerine komisyonun işlevi ve misyonu ile ilgili raporunu gönderen Saray, planladıkları çalışmaları da şöyle özetledi:
* Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak bakan AB'nin yeni dönem başkanı Hollanda nezdinde lobi çalışmaları yürütmek.
* Başbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü (KSSGM) Yasası'nın çıkarılması için çalışmak.
* TBMM'de "Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu"nun kurularak faaliyete geçmesi ve Anayasa 10. maddenin tekrar gözden geçirilmesi için Eşitlik Çerçeve Yasası Grubu ile birlikte çalışmalar ve lobi faaliyetleri yürütmek. (BB)