Uluslar arası Basın Enstitüsü (IPI), Mehmet Ali Ağca'nın hapis yatmasının 1 Şubat 1979'da öldürülen ve bugün anılan gazeteci Abdi İpekçi cinayetinin çözüldüğü anlamına gelemeyeceğini bildirdi.
Milliyet gazetesi yayın yönetmeni İpekçi, 31. ölüm yıldönümünde anılırken, onu İstanbul Nişantaşı'ndaki evinin önünde öldürenlerden Ağca, 18 Ocak'ta Ankara Sincan Cezaevi'nden tahliye olmuştu.
Ağca'nın İstanbul Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçırılması, sorgulanması ve yurt dışına çıkarılması gibi bir soru yanıtını ararken, cinayeti azmettirenler hiçbir zaman tespit edilip cezalandırılmadı. Ağca, Bulgaristan üzerinden İtalya'ya gittiğinde Papa II. John Paul'u ağır yaralamıştı.
Tınç: Bizler için İpekçi cinayeti hala faili meçhul
Zamanaşımına uğramış gazeteci cinayetlerine, haksız gazeteci tutuklamalarına karşı başlatılan IPI Faili Meçhuller Kampanyasına atıfta bulunan IPI Yönetim Kurulu üyesi Ferai Tınç, "Biz Türk gazetecileri için İpekçi cinayeti 'faili meçhul' bir davadır" dedi.
Hürriyet gazetesi köşe yazarı ve IPI Türkiye Ulusal Komitesi başkanı olan Tınç, "Ağca'nın salıverilmesi sonucunda İpekçi davasının kapatılmaması için çağrıda bulunuyoruz ve bugüne kadar karanlıkta kalmış tüm soruların yanıtlanabilmesi için düzgün bir soruşturma yapılmasını istiyoruz" şeklinde açıklama yaptı.
Emniyet Abdi İpekçi davasını çoktan kapatmıştır, Türkiye'de pek çok gazeteci, İpekçi'nin öldürülmesinde Ağca ile işbirliği yapan ve sonrasında onun hapishaneden kaçmasına yardımcı olanların karanlıkta kalması nedeniyle İpekçi olayınının hala faili meçhul olarak kaldığına inanmaktadırlar.
IPI başkan yardımcılığı da yaptı
1964'de IPI Yönetim Kuruluna seçilen İpekçi, 1971'de enstitünün başkan yardımcılığı görevine getirilmişti. Öldürülmeden az önce "Siyasal Uçlar" konulu uluslararası bir konferans hazırlığı içerisindeydi. İpekçi profesyonel yaşamını Türk ve Yunan gazetecileri arasında köprü kurmak ve aralıksız olarak ulusal birlik ve arabuluculuk ile terör karşıtı konuşmalar yapmaya adamıştı.
Ölümünden sonra İpekçi'nin yakın arkadaşı, o zamanki Başbakan Bülent Ecevit, "Onu öldüren mermi Türkiye'nin demokrasisini ve anayasal düzenini hedef almıştır" demişti. IPI Direktörü David Dadge, "Türk hükümetinin Abdi İpekçi ve tüm gazetecilere onu katledenleri adalete teslim etme borcu vardır" diyor.
İpekçi, demokratik haklar ve özgürlükler çalışmalarından dolayı 2000 yılında IPI Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanları Ödülü'ne değer görülmüştü. (EÖ)