Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Başbakanlık Tanıtım Fonu Kurulu'nun katkılarıyla, TYB tarafından 200 metrekare alanda organize edilecek olan "Türkiye Ulusal Standı"nda Türk yazar, düşünür ve sanatçılarına ait son iki yılda yayınlanan kitaplarla, özellikle Türk yazarlarının yabancı dilere çevrilerek yayınlanan eserleri sergilenecek.
Bu yıl çağdaş Türk yazarları ve eserlerinin ön plana çıkarılacağını, kitaplarının telif haklarının satışına ağırlık verileceğini açıklayan TYB Başkanı Çetin Tüzüner, "Türkiye Ulusal Standı'nı ülkemiz yayıncılığının geniş kapsamlı tanıtımını yapmak, edebiyat, sanat, kültür ürünlerimizi sergilemek, yazarlarımızı tanıtmak, uluslararası yayıncılık alanına Türk yazar ve düşünürlerinin eserlerinin pazarlanmasına olanak sağlamak, ülkemiz turizmine olumlu katkıda bulunmak amacıyla özel olarak projelendirdik" dedi.
Çağdaş yazarlar tanıtılıyor
Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun da açılışa katılmasının beklendiği Türkiye Ulusal Standı'nda önceki yıl olduğu gibi TYB ve Kültür Bakanlığı elemanları görev alacak.
TYB, fuar için üç farklı katalog hazırlandığını açıkladı. "Türkiye Yayıncılar Katalogu 2004" başlıklı Türkçe-İngilizce katalogda Türkiye'deki yayıncılar, "Books From Turkey 2004" başlıklı katalogda 150'ye yakın yazar, "Twelve Contemporary Writers From Turkey" başlıklı özel katalogda 12 yazar ve eserleri tanıtılıyor.
TYB'nin İngilizce özel katalogunda yaşam öyküleri ve eserleriyle birlikte tanıtılan 12 yazar şöyle: Adalet Ağaoğlu, Alev Alatlı, İhsan Oktay Anar, Oğuz Atay, Tarık Buğra, Aslı Erdoğan, Selim İleri, Orhan Kemal, Necip Fazıl Kısakürek, Mustafa Mutlu, Murathan Mungan ve Latife Tekin.
Unat, Kara, Kaiser ve Çelik Panelde
Türkiye Ulusal Standı'nda (5.0 Halle, C 944) ayrıca bu yazarların büyük boy fotoğrafları ve eserlerinin yer aldığı köşeler yer alacak.
Bu yılki fuara Türkiye'den katılan yazar ve düzenlenen etkinlik sayısı önceki yıllara göre daha düşük.
İstanbul Bilgi Üniversitesi ve TYB'nin düzenlediği "Euro Türkler, Türkiye ve AB Arasında Köprü mü, Engel mi?" konulu panel, 9 Ekim 2004 Cumartesi günü saat 13.00-15.00 arasıda fuarda (Halle 4.C, "Entente" salonu) gerçekleştirilecek.
Panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Nermin Abadan Unat (Boğaziçi Üniversitesi), Doç. Dr. Ayhan Kara (Bilgi Üniversitesi) ve Dr. Bianca Kaiser (Kültür Üniversitesi) ile Neco Çelik (Yönetmen) katılacaklar.
Fuara, büyük kısmı "Türkiye Ulusal Standı"nın çevresinde olmak üzere, Türkiye ve Almanya'dan bazı yayınevleri de özel standlarıyla katılıyor. Bunlar arasında Birgün gazetesinin ya da Kuzey Kıbrıs Temsilciliği'nin standları da yer alıyor.
Arap dünyası baş misafir
Henüz kesin olarak belli olmasa da 110 ülkeden, 6 bin 800 civarında yayınevinin, 64 ülkenin yayıncılar birliğinin katılmasının beklendiği fuarda bu yıl ağırlık konusu "Arap dünyası" olacak.
22 Arap ülkesinden 200'e yakın yazar, sanatçı ve politikacının, yüzlerce yayınevinin, binlerce kitapla katılacağı fuar, bu nedenle güncel dünya siyaseti açısından bir zirve niteliği kazanacak.
11 Eylül saldırılarından sonra Arap ve Müslüman dünyasıyla, Batı arasındaki yaşanan kopuş ve yabancılaşma, yaygınlaşan İslamcı terör ve gün geçtikçe çözümsüzleşen Irak krizi nedeniyle, fuardaki Arap dünyası-Batı buluşmasına büyük önem taşıyor.
İslam-Hıristiyan diyalogu ve kadın
İslam-Hıristiyanlık diyalogu, İslam'da, İslam toplumlarında kadının rolü ve yeri, İslam ve demokrasi vs. gibi konular fuar çerçevesinde hazırlanan toplantılarda, kitap tanıtımlarında sık sık gündeme gelecek.
Ancak, bu arada ülkeleri resmen temsil etmek üzere yazarların ve kitapların seçimi üzerine tartışmalar sürüyor. Başta Arap muhalifler olmak üzere, bazı yayıncılar fuar yöneticilerini Arap dünyasıyla ilişkiyi ağırlıkla mevcut resmi yönetimler düzeyinde tutmaya özen göstermekle suçluyorlar.
Bu arada bazı kimi Arap ülkelerindeki islami rejimlerinin baskısı nedeniyle sürgünde yaşamak zorunda kalan Arap aydınlarının da bu fırsattan yararlanmaları, fuarı Arap ve İslam dünyasının olumsuzluklarını sergilemek için bir platform olarak değerlendirmeleri bekleniyor.
Mahmut Derviş de Fuarda
Fuara katılacak ünlü çağdaş Arap yazarlarının başında Mahmut Derviş (Filistin), Tahar Ben Jelloun ve Asiye Cabbar (Cezayir) geliyor.
11 Eylül saldırılarından olumsuz etkilenen, katılan yayınevi ve ziyaretçi sayısı açından önemli gerilemeler yaşayan fuarın bu yıl bu olumsuzlukları aşması bekleniyor.
Fuar sözcüleri, bu yılki ziyaretçi sayısının geçen yılki 288 bini aşmasını bekliyorlar. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilecek fuar, sadece basılı eserlerin değil, elektronik medya ve çizgi roman (comics) dünyalarını buluşturacak, yayıncılık sektörünün durumu ve sorunları için önemli bir platform olacak.
Fuarda önceki yıllarda olduğu gibi kitap satışı yasak. Sadece son gün (10 Ekim Pazar) kitapların üst fiyatların satışı serbest kalacak. (GK/BA)