Türkiyeli uzmanlar, Komisyonun Cenevre'de 7 ve 8 Nisan günlerinde gerçekleştirdiği 60. Oturumu'nda Türkiye'deki medeni ve siyasi hakları, özellikle de ifade özgürlüğü konusunu görüştüler.
Toplantıya Norveç PEN başkanı Kjell Olaf Jensen, PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Program Direktörü Sara Whyatt, Profesör Alfred de Zayas, Türkiye PEN'den yayıncı Müge Sökmen, Metin Celal, hukukçu Fikret İlkiz, Yayıncılar Birliği'nden yayıncı Ragıp Zarakolu, gazeteci Ragıp Duran, "AGOS" gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink, Uluslar arası Af Örgütü Gazeteciler Birimi'nden gazeteci Ümit Öztürk, besteci Şanar Yurdatapan katıldılar.
Av.İlkiz: 7 uyum paketi çıktı
Türkiye'nin ifade özgürlüğü davalarında en çok görev alan avukatı Fikret İlkiz, son dönemde kabul edilen reformlar konusunda ayrıntılı bilgi sundu. İlkiz, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) yakınlaşması dolayısıyla yedi reform paketinin kabul edildiğini belirtti.
Gazeteci Ragıp Duran ise, konuşmasında Türk toplumundaki tabuları ve ifade özgürlüğü önündeki engelleri öne çıkararak, "Kürt sorunu" ve "Ermeni soykırımı" konularına değindi.
Türkiye'de Türkçe ve Ermenice yayımlanan tek haftalık gazetesi "Agos"un kurucusu ve genel yayın yönetmeni Hrant Dink, Türkiye'deki Hıristiyan azınlıkların durumuna ilişkin bir tablo sundu, Türkiye'deki Ermeni cemaatının 60 bin üyesinin toplam nüfusun binde birini oluşturduğunu açıkladı.
Zarakolu: Yayıncı terörist olarak görülüyor
Eşi Ayşe Nur ile Belge Yayınları'nı kuran yayıncı Ragıp Zarakolu ise, Türk yetkililerinin yayıncıya bakışını eleştirdi.
Zarakolu, yayıncıların birer terörist olarak algılandıkları ve 10 Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde, terörist ve uyuşturucu tüccarları ile birlikte yargılandıklarını anlattı.
İlerleme uygulama ile sürmeli
Söz konusu yuvarlak masa toplantılarını, merkezi Cenevre'de bulunan Uluslar arası Yayıncılar Birliği (IPA) ile Londra merkezli yazarlar örgütü Uluslar arası PEN ortaklaşa düzenlediler.
IPA ve PEN, AB üyeliği yolunda 1999'daki Helsinki Zirvesi'nde adaylığı tanınan Türkiye ile ilgili bir ifade özgürlüğü tartışmasının başlatılmasının önemine işaret ettiler.
Görüşmeler sonucunda, Türkiye'nin AB yolunda gerçekleştirdiği reformların cesaret verici olduğu belirtildi. Bu arada katılımcılar, ilerlemenin uygulama ile sürmesi gerektiği konusunda birleştiler. (EÖ/NM/BB)