*Görsel: pexels
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türk Tabipleri Birliği (TTB) "1 Aralık Dünya AIDS Farkındalık Günü"ne ilişkin "Eşitlikçi ve Adil Olmayan Kapitalizmin Kırk Yıldır Çözemediği Salgın: HIV/AIDS" başlıklı bir açıklama yayınladı.
TIKLAYIN - "Pozitif" Yaşayanlar Anlatıyor Dizisi
"HIV/AIDS hastalığı COVID-19 hastalığı gibi sindemik bir hastalıktır. Yoksulluğa ve eşitsizliklere çözüm bulunmasıyla HIV salgını sona erdirilebilir" denilen açıklamada, HIV virüsünün bugüne kadar dünyada 75,7 milyon insanı enfekte ettiği ve 32,7 milyon insanın AIDS'e bağlı hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiği belirtildi.
"HIV 75,7 milyon insanı enfekte etti"
TTB'nin yaptığı açıklamada şöyle denildi:
"Bu yıl, 1 Aralık Dünya AIDS Günü’ne COVID-19 pandemisinin gölgesinde girmekteyiz. SARS-CoV-2 hayatımıza gireli daha bir yıl bile olmamışken yine bir zoonotik olan HIV, 40 yılı aşkın süredir halk sağlığı gündemimizdeki yerini korumaktadır. HIV virüsü bugüne kadar 75,7 milyon insanı enfekte etti ve 32,7 milyon insan AIDS’e bağlı hastalıklar yüzünden hayatını kaybetti.
"BM'nin verilerine göre 2019 yılında 690 bin AIDS hastası hayatını kaybetti, yaklaşık 1 milyon 700 bin kişi de enfekte oldu. Doğu ve Güney Afrika'da 2010 yılından bu yana yeni vaka sayılarının yüzde 38 oranında gerilemiştir. Buna karşın Doğu Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Latin Amerika'da vaka sayıları yüzde 20 ile yüzde 72 arasında artmıştır.
"En çok etkilenen dünyanın en yoksul ülkeleri"
"Dünya genelinde ömür boyu tedavi görmesi gereken HIV pozitiflerden 12 milyon 600 bin kişi, tedavi olanaklarına ve anti-retroviral ilaçlara ulaşamamaktadır. HIV/AIDS'ten en çok etkilenen ülkeler, dünyanın en yoksul ülkeleri arasındadır. Etkilenen toplum katmanları, hem az gelişmiş hem de gelişmiş ülkelerde en savunmasız olanlardır. AIDS ile birlikte Afrika’da yoksulluk derinleşmiştir ve ayrımcılık artmıştır. Yoksulluğu ortadan kaldırmak, bu hastalığı ortadan kaldırmanın ilk ve en temel adımıdır.
TIKLAYIN - HIV Önleme Çalışmalarında Son Gelişmeler
"HIV bir sindemidir"
"HIV; sadece bir pandemi değil, bir sindemidir. Covid-19 salgını için de aynı tanımlama geçerlidir. Sindemi; yoksulluğu ve eşitsizliği içeren, birden fazla salgının bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkan, sinerjik etkinin toplumlar üzerinde oluşturduğu artmış hastalık yükü anlamına geliyor. Bu tanıma göre HIV/AIDS ve Covid-19 birlikteliği, sindemiye uygun düşen bir örnektir. Böylesi dönemlerde tek bir hastalığa odaklanmak ve tüm kaynakları o hastalığın kontrolü için kullanmak, diğer hastalıkların ihmal edilmesine yol açıyor.
"HIV tedavisine erişememek, ölümleri artırır"
"HIV tedavisine erişimin kısıtlanması ve HIV enfeksiyonuna önem verilmemesinden dolayı HIV olgularında ve HIV kaynaklı ölümlerde artış meydana gelecektir. Örneğin, hastaların yüzde 50'sinin 6 ay boyunca HIV tedavisinin önlenmesi, bir yıl içinde 296.000'den fazla HIV kaynaklı ölüme neden olabilecektir. HIV'in anneden çocuğa bulaşmasını önlemeye yönelik tedbirlerde 6 aylık kesintilerin, insidansı yüksek ülkelerde, çocuklar arasında yeni enfeksiyonları yüzde 40-80 oranında artırabileceği biliniyor.
Türkiye'de HIV tanısı alan hasta sayısı 26 bin 164
"Ülkemizde, 2019 sonu rakamlarına göre 26 bin 164 HIV tanısı alan hasta vardır. 2020'de ise eklenen yeni hasta sayısının 4 bin civarında olması bekleniyor. Dünya genelinde düşme trendi gözlenmesine rağmen Türkiye, yeni vakaların “en hızlı arttığı” ülkelerden biri olmuştur. Türkiye’de son on yılda HIV vakalarında yüzde 465 artış kaydedilmiştir. Üstelik yeni tanı alanların yüzde 49’u, 25-49 yaş aralığındaki genç insanlardır. Bu veriler, bize HIV enfeksiyonunun yakın gelecekte de önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam edeceğini gösteriyor."
TTB Merkez Konseyi ve TTB Halk Sağlığı Kolu, Sağlık Bakanlığı’na da şu soruları yöneltti:
- Bu yıl kaç kişiye HIV enfeksiyonu tanısı konuldu?
- HIV enfeksiyonuna yönelik tanı alınmasında, HIV/AIDS hastalarının takip ve tedavilerinin sürdürülmesinde bir aksaklık yaşandı mı? Aksaklık yaşanmışsa, yaşanan aksaklıkların giderilmesi için neler yapıldı?
- COVID-19 salgınında HIV ile yaşayanları damgalanmaktan koruyacak ne gibi düzenlemeler planlandı?
- COVID-19 salgınında HIV ile yaşayanların psikolojik açıdan desteklenmesi, temel ihtiyaçlarının karşılanması konularında ne gibi düzenlemeler yapıldı?
(SO)