Fotoğraf: AA - Arşiv
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu’nda, Türkiye’ye ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) yaptırımlarını da içeren Savunma Bütçesi 11’e karşı 79 oyla kabul edildi.
Türkiye’nin CAATSA kapsamına alınmasının nedeni Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemleri.
Tasarıda, Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının CAATSA kapsamında Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildiği ve Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı'nın (NDAA) yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi.
Trump'un ikinci kez veto yetkisi yok
Bütçe tasarısının, Senato'da üçte ikiden fazla çoğunlukla geçmesinin ardından, ABD Başkanı Donald Trump'ın veto etmesi halinde tasarı bir kez daha Senato'ya gidecek.
Senato tasarıyı üçte iki çoğunlukla bir kez daha kabul ederse Trump'ın ikinci bir veto hakkı bulunmuyor ve yaptırımlar devreye giriyor.
CAATSA uyarınca, ABD Başkanı’nın 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmesi gerekiyor.
12 madde
Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, bu 12 yaptırım seçeneği şöyle:
- Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ABD İhracat-İthalat Bankaları kredi desteği verilmemesi,
- ABD’nin mal ve hizmet ihracatını durdurması,
- ABD mali kurumlarından büyük miktarda kredi tedarik edilememesi. 12 aylık bir süre içinde toplamı 10 milyon doları bulan kredilerin tedarik edilmesinin yasaklanması,
- Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası mali kurumlardan kredilerin bloke edilmesi
- ABD hükümeti fonlarına sahip olan ya da ABD’nin doğrudan iş yaptığı mali kurumlara yaptırım uygulanması,
- Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlarla ABD mal ve hizmetlerine ilişkin sözleşme yapılmaması,
- Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,
- ABD’nin yetki alanına giren banka ödemeleri ve para transferlerinin yaptırım kapsamına alınması,
- Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul edinmesiyle ilgili işlemlerin yasaklanması
- ABD’deki kişi ve kurumların yaptırım uygulanan kişi ve kurumlarla sermaye veya borç alışverişi ya da yatırım yapmasının yasaklanması,
- Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla bağlantılı kurumsal yetkililere vize yasağı getirilmesi,
- Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların üst düzey görevlilerine yaptırım uygulanması.
Yaptırımın kalkması şartları
Sputnik’te yer alan habere göre, yaptırımların kaldırılmasının şartları şu şekilde belirtildi:
"Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongrenin gerekli komitelerine, Türkiye’nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400’leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400’leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra, Türkiye’den Türk hükümetinin veya hükümet adına başka bir tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA’nın 231. bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir."
Erdoğan: Saygısızlık
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün Azerbaycan dönüşü uçakta Türkiye’ye S-400 yaptırımlarını da içeren Savunma Bütçesi’nin 8 Aralık Salı günü ABD Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasıyla ilgili şunları demişti:
“Türkiye bir NATO ülkesidir. Amerika da bir NATO ülkesidir. Kaldı ki NATO'nun ilk 5'i içerisinde Türkiye önemli bir ülkedir. Yani sıradan bir ülke değildir.
“Gerek Sayın Trump döneminde gerek Sayın Obama döneminde her zaman iftiharla ‘Türkiye gibi bir NATO ülkesine sahibiz’ denilirken, şu anda Amerika'nın kalkıp CAATSA diye bir olayla Türkiye'yi karşı karşıya getirmesi, bir defa NATO'daki çok önemli bir ortağına yapılan bir saygısızlıktır. Ben olaya böyle bakıyorum.
“Trump dönemi ABD’yle sıkıntım olmadı”
“Şu anda Trump bu işi bırakmadan bu hangi konuma varır onu bilemiyorum ama ben dört yıllık Trump döneminde Amerika ile herhangi bir sıkıntılı iletişim kurmadım. Tam aksine çok daha olumlu adımlar attım birçok konuda.
TIKLAYIN - Trump'tan Erdoğan'a Mektup: "Aptallık Etme, Gel Anlaşalım"
TIKLAYIN - Erdoğan: Mektubu Sayın Trump'a Takdim Edeceğim
TIKLAYIN - Erdoğan: Ey Trump Sen Ne Yapmak İstiyorsun?
TIKLAYIN - Erdoğan: Trump'ın Açıklaması Yok Hükmündedir
TIKLAYIN - Erdoğan’dan Trump’a: “Senin Her Yerin Güç Olsa Ne Olacak”
“Obama ‘5 dostumdan biri Erdoğan’ demişti”
“Öbür tarafta Sayın Obama'nın -ki bir Demokrat- sekiz yıllık döneminde de ben onunla çalıştım. ‘Benim dünyadaki ilk 5 dostum arasında en önemlilerinden bir tanesi Erdoğan'dır’ dediği kişiyim.
“Biden beni evimde ziyaret etti”
“Şu anda Demokratlar iş başına geliyor. Dolayısıyla ne oldu da şu anda Türkiye'ye böyle bir CAATSA yaptırımına gidilecek?
“Kaldı ki Biden, evimde beni rahatsızlığımda ziyaret eden birisidir. Kendisiyle Amerika'da birkaç kez görüşmüş birisiyim. Beni iyi tanıyan birisi.
"Ben de onu iyi tanıyorum ama bir kez bir açıklaması oldu, ben cevap dahi vermedim. Şimdi böyle bir şey, dünyada siyasiler arasında asla tevessül edilmeyecek bir konudur. Fakat ben bazı şeylere alıştığım için diyorum ki Amerika'da devir teslim yapıldıktan sonra herhalde akışı çok daha iyi göreceğiz. Onun için bize düşen ‘men sabera zafera’; sabredeceğiz ve göreceğiz.” (EKN)