ABD Senatosu F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışını engelleyebilecek bir kanun tasarısını onayladı. Financial Times’ın haberine göre söz konusu kanunun Senato’dan geçmesinin ardından Türkiye’ye yaklaşık 10 milyar dolar değerindeki 100 adet F-35’in satışıyla ilgili anlaşmanın askıya alınması gündeme gelebilir.
Dün 10’a karşı 85 oyla geçen ve hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler tarafından desteklenen kanun, ABD’de yıllık savunma harcamalarının yer aldığı Ulusal Savunma Yetki Kanunu’na bir madde ekliyor. Madde, ABD Savunma Bakanlığı’nca Türkiye’nin F-35 üretim programından çıkarılmasına ilişkin bir plan sunulana kadar uçakların Türkiye’ye tesliminin durdurulmasını öngörüyor. F-35 üretim programı çerçevesinde uçağın parçaları ABD’nin yanı sıra aralarında Türkiye’nin de bulunduğu NATO üyesi ülkelerde üretiliyor.
S400 anlaşmasının yarattığı endişe
Gazetenin haberinde, ABD Savunma Bakanlığı yetkililerinin, Türkiye’nin Rusya’dan S400 hava savunma sistemleri almasının F-35’lerle ilgili bilgilerin ve daha sonra bu uçaklarca toplanacak bilgilerin gizliliğini tehlikeye düşüreceği kanaatinde olduğu belirtildi.
Yürürlüğe girmesi için ABD Temsilciler Meclisi tarafından da onaylanması gereken kanunda önümüzdeki günlerde bazı değişiklikler yapılabileceği ve bu sürecin yaz sonuna kadar sürebileceği belirtildi.
Teslim programında değişiklik yok
F-35’lerin üreticisi Lockheed Martin yetkilileri ise, 21 Haziran’da ilk F-35’lerin Texas’da düzenlenecek bir törenle Türkiye’ye teslimi programında bir değişiklik yapmadıklarını açıkladı.
Türk Hava Kuvvetleri’nden pilotların F-35 eğitimini ABD’de alması ve uçakların en az bir yıl ABD sınırlarının dışına çıkmaması planlanmış durumda. (ŞA)