* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) 2023 mali yılı bütçesini içeren ve ABD savunma harcamaları politikalarını belirleyen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına yapılan ekleme ve düzeltmeler, Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi'nde tamamlandı.
Tasarıya, çeşitli konularla ilgili toplamda 650 ekleme yapılırken, bu eklemelerden biri de Demokrat Partili New Hampshire Vekili Chris Pappas'ın ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışının iki şarta bağlanmasını öngören ve revize edildikten sonra Komite'ye tekrar sunulan önergesi oldu.
Pappas'ın önergesine göre, Başkan Joe Biden'ın, Senato ve Temsilciler Meclisinin Dış İlişkiler ve Silahlı Kuvvetler Komitelerine bu satışın ABD'nin "ulusal çıkarına olduğunun" ve "bu F-16'ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerinde yetkisiz uçuşlar için kullanılmamasını sağlamak için atılan somut adımların ayrıntılı bir izahatını" vermesi gerekecek.
Tasarı, bu haliyle ilgili komitelerde ve Genel Kurulda görüşülüp oylanacak. Halihazırdaki eklemeler aynı şekilde kabul edildiği takdirde yasalaşması için ya tasarının Kongre'nin üst kanadı Senato versiyonunda yer alması ya da Kongrenin iki kanadından oluşan Konferans Komitesinin iki versiyonu birleştireceği tek tasarı metninde yer alması gerekiyor.
Önerge, Yunanistan basınında
Yunanistan'ın Ekathimerini haber sitesi, Demokrat Partili vekil Chris Pappas'ın önergesinin yasa tasarısına eklenmesini "Türkiye'ye F-16 satışını engelleme yolunda ilk adım" başlıklı haberiyle duyurdu.
Önergenin, "belli şartları karşılamamaması durumunda Türkiye'ye F-16'lar veya modernizasyon kitleri satışının yasaklanmasını" öngürdüğünü yazan Ekathimerini'den Dora Antoniou, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Fakat, bu değişiklik, Başkan'ın Kongre'de bunun ABD'nin milli güvenliği için hayati öneme sahip olduğunu belgelendirmesi durumunda bu kısıtlamaları geçersiz kılmasına izin veren bir alan açıyor.
"Bu durumda, ABD Başkanı'nın ABD silahlarının başka bir NATO üyesinin egemenliğini ihlal etmek için kullanılmadığından emin olmak için belli önlemleri içeren detaylı bir izahat sunması gerekiyor."
Pappas, önergelerden birini geri çekmişti
NDAA tarasısını görüşen Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi'nin internet sitesinde paylaşılan bilgilere göre, New Hampshire vekilinin Komite'ye sunduğu ve Türkiye'nin ismini vermeden "bir NATO müttefikine yönelik mükerrer yetkisiz hava sahası ihlallerinde bulunan bir ülkeye" silah satışının yapılmasını yasaklayan tasarı, "tekrar değerlendirmek üzere" geri çekilmişti.
Demokrat Partili vekil Pappas, isim vermeden Türkiye ve Yunanistan'a atıfta bulunarak sunduğu tasarıda özetle şöyle demişti:
"Başkan'ın, bir önceki yıl, bir NATO müttefikine yönelik mükerrer yetkisiz hava sahası ihlallerinde bulunan veya başka bir üye ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü başka şekillerde ihlal eden bir ülkeye, Senato ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitelerine bu ülkenin artık söz konusu ihlalleri yapmadığını ve 6 ay önceden bu ihlalleri durdurduğunu teyit etmeden, Silah İhracatı Kontrol Yasası'nın 36'ncı maddesine tabi olan herhangi bir savunma ekipman veya hizmetini transfer etmesi yasaktır."
Türkiye, 2021 sonbaharında ABD'den 40 F-16 savaş uçağı ve mevcut filosu için 80 modernizasyon kiti talep etmişti.
TIKLAYIN - Washington, Ankara'nın S-400 cezasını "yeterli" buldu: "Artık F-16 satabiliriz"
(SD)