Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan aldığı son bilgilere göre Haziran itibariyle Türkiye’de 73 ilde Bakanlık’a bağlı 97, yerel yönetimlere bağlı 32, Sivil Toplum Kuruluşları’na bağlı ise 1 kadın sığınağı bulunuyor. Yani toplamda 120.
Mor Çatı, 2010 tarihli BM Kadına Yönelik Şiddet Mevzuatı El Kitabı’nı alıntılayarak bu konu hakkında BM’nin standartlarını hatırlatıyor:
* 10 bin’i aşkın nüfuslu yerleşim birimlerinde en az bir kadın sığınağı,
* 50 bin’i aşkın nüfuslu yerleşim birimlerinde en az bir kadın danışma merkezi,
* Her 20 bin kadın için bir tecavüz kriz merkezi bulunmalıdır.
Türkiye’de bir ilde kadın sığınağı açılması için kanunun gerekli gördüğü nüfus 50 bin. Yenilenen Belediyeler Kanunu’nda bu koşul 100 bin’e kadar çıkarılarak ihtiyacı karşılayamayacak kadar yükseltildi. Ancak bu sayı bile karşılığını bulamadı; nüfusu 100 bini aşan 8 ilde (Adıyaman, Bartın, Bitlis, Muş, Niğde, Rize, Sinop) kadın sığınağı bulunmuyor. Ülkenin geri kalanındakiler ise sayıca son derece yetersiz.
Resmi nüfusu 5 milyona yakın olan Ankara’da sadece 6 sığınak var. Bu sayı, olması gerekenin 82’de birine tekabül ediyor. Türkiye genelinde bulunan 120 sığınak ise olması gerekenin 63’te biri.
Mor Çatı, sitesinde yayımladığı açıklamada şöyle dedi:
“Var olan sığınaklar kadınları güçlendirmediği, ihtiyaçları karşılamadığı gibi erkek egemenliği pekiştiren, muhafazakar politikalar yürüten kurumlar olmaktan öteye gidememişlerdir. Sığınakların sayısı, kadınların erişimine imkan tanıyacak şekilde artırılmalı ve sığınaklar kadınların şiddet yaşantısından uzaklaşıp güçlenmek için gerekli destek alabilecekleri yerler haline getirilmelidir.” (EK/NV)