* Fotoğraf: Türkiye Milli Savunma Bakanlığı
NATO Savunma Bakanları Toplantısı için Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, dün (16 Haziran) bir araya geldi.
Türkiye ve Yunanistan arasındaki Ege adaları geriliminin yeniden tırmanmaya başladığı bir dönemde gerçekleştirilen görüşmenin ardından her iki ülkenin savunma bakanlıkları görüşmeyle ilgili açıklama yaptı.
Türkiye Milli Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın "Savunma ve Caydırıcılık" konulu oturumunun ardından gerçekleşen görüşmede, şu konular vurgulandı:
Mevcut sorunların çözümü için iletişim kanallarının açık tutulması, pozitif gündeme odaklanılması, bunun iyi komşuluk ilişkileri ile ikili ve bölgesel işbirliğine sağlayacağı katkı, tansiyonun düşürülmesi için diyaloğun sürdürülmesinin önemi.
Yunanistan'ın Ekathimerini haber sitesinin aktardığına göre, Yunanistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da benzer bir vurgu vardı.
Yunanistan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, söz konusu görüşme, "iyi komşuluk ilişkileri ruhuyla iletişim kanallarını açık tutmanın ve daha iyi bir iklim ve ikili ve bölgesel işbirliğine katkıda bulunacak olumlu bir gündeme odaklanmanın öneminin altını çizdi."
Ayrıca, Türkiye'den yapılan açıklamaya benzer şekilde, "Milli Savunma Bakanı, bu bağlamda gerilimi azaltmanın önemini vurguladı" denildi.
TIKLAYIN - Türkiye-Yunanistan gerilimi: "Şimdi önemli olan iletişim"
ABD'den açıklama
Öte yandan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da dünkü günlük basın toplantısında AA muhabirinin "Yunanistan'ın Türkiye'nin ana kara kıyılarına birkaç mil ötedeki adalarını silahlandırmasına" ilişkin sorusuna cevap verdi. Price, ABD'nin "bu konudaki pozisyonunun bundan birkaç hafta öncesi ile aynı olduğunu" söyledi.
"Tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerekiyor" diyen Price, soruya şu cevabı verdi:
"NATO müttefiklerimiz Yunanistan ve Türkiye'yi bölgede barış ve güvenliği korumak ve farklılıklarını diplomatik olarak çözmek için birlikte çalışmaya teşvik etmeye devam ediyoruz. Müttefiklerimizi gerilimi daha da artırabilecek söylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz. Yunanistan ve Türkiye elbette güçlü ortaklar. Onlar ABD için önemli NATO müttefikleridir ve her ikisini de gerilimi düşürmeye teşvik etmeye devam edeceğiz."
Yeniden Türkiye-Yunanistan gerilimi
Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Haziran'da Yunanistan'a seslenerek Türkiye'nin "Ege'deki haklarından vazgeçmeyeceğini" söyledi ve ülkeyi Ege'deki "gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye" çağırdı.
Efes-2022 Tatbikatı kapsamında Seferihisar'da konuşan Erdoğan, adaları silahlandırmanın "ciddi sonuçlar doğuracağı" uyarısında bulundu.
Bu açıklamadan önce, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 17 Mayıs'ta ABD Kongresinde Kongresinde bir konuşma yapmıştı.
ABD ziyareti kapsamında 16 Mayıs'ta da Başkan Joe Biden ile bir araya gelen Miçotakis, Kongredeki konuşmasında ABD ile ilişkilere, Rusya-Ukrayna savaşına, Kıbrıs sorununa ve Doğu Akdeniz'e de değinmişti.
Türkiye'nin Ege Denizi üzerinde Yunanistan hava sahasını ihlal ettiğini söyleyen Miçotakis, Rusya-Ukrayna savaşının devam ettiği dönemde "NATO'nun ihtiyacı olan son şeyin NATO'nun güney kanadındaki yeni bir istikrarsızlık kaynağı" olduğunu söyledi ve özetle şöyle konuşmuştu:
"Savunma alanında Doğu Akdeniz'le ilgili tedarik kararları alırken bunu da göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum. ABD'nin dünyanın bu bölgesinde hayati çıkarları olduğuna inanıyorum."
Yunanistan'ın Ekathimerini gazetesi, söz konusu ifadenin ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarının modernleştirilmesine onay vermesinin beklendiği bir dönemde söylendiğini hatırlatımıştı.
Erdoğan ise 23 Mayıs'taki kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada Yunanistan'a özetle şu yanıtı verdi:
"...Buna rağmen geçen hafta Amerika seyahati oldu ve Senato'da Türkiye'nin aleyhine konuştu. F-16'ları Türkiye'ye vermeyin demek suretiyle ABD'ye telkinlerde bulunuyor. Biz bu yıl Stratejik Konsey Toplantısı yapacaktık. Artık benim için Miçotakis diye birisi yok, kendisiyle böyle bir görüşmeyi yapmayı kabul etmiyorum... Bundan sonrasını Miçotakis kendisi düşünsün...F-16'lar konusunda da ABD herhalde Miçotakis'in ağzına bakarak kararını vermeyecektir." (SD)