Kıbrıs Rum kesiminin sondaj faaliyetlerine başlandığını açıklanması üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasında 21 Eylül'de New York'ta Kıta Sahanlığı Sınırlama Anlaşması imzalandı.
İmza sonrası basın mensuplarına bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan "2003 yılından bu yana ikili düzeyde ve uluslararası platformlarda KKTC ile birlikte önemle vurguladığımız bu görüşlerimize ve ikazlarımıza rağmen Rum Yönetimi, geçmişte ara verdiği petrol/doğal gaz arama çalışmalarını yeniden başlatmış, sözde 12. ruhsat sahasına bir sondaj platformu intikal ettirerek, 19 Eylül 2011 tarihinde doğal gaz sondaj çalışmalarına başlamıştır" dedi.
Güney Kıbrıs adına adanın yaklaşık 175 kilometre güneyinde 19 Eylül'den bu yana sondaj çalışmalarını sürdüren ABD'li Noble Energy şirketi, geçen yıl bölgeye bitişik İsrail sularında doğalgaz bulmuş ve bölgenin doğalgaz yatakları ile kaplı olduğunu belirlemişti.
Başbakan açıklamasında söz konusu anlaşmanın "Türkiye ile KKTC'nin Akdeniz'deki kıta sahanlıklarının bir bölümünü, uluslararası hukuka uygun olarak ve hakça ilkeler dikkate alınarak belirlenen 27 coğrafi koordinatın birleştirilmesiyle elde edildiğini" kaydetti.
Anlaşmalar, iki ülkenin meclislerinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPOA) arama çalışmaları için ruhsat verilecek.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'nin bu hareketi uluslararası hukuka ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırıdır. Söz konusu 'anlaşma' geçersiz ve anlamsızdır" ifadelerini kullandı.
Doğu Akdeniz petrol krizi nasıl başladı?
2010 Aralık ayında Kıbrıs Kıbrıs Rum kesiminin tek taraflı olarak İsrail'le Kıta Sahanlığı Anlaşması imzaladı. Türkiye bu anlaşmaya tepki gösterdi.
Birleşmiş Milletler'in (BM) bu ay başında yayınladığı Mavi Marmara raporu gerginliğin tırmanmasına neden oldu. Raporda İsrail'in yardım filosuna verdiği askeri karşılığın "orantısız" ve "kabul edilemez gaddarlık düzeyinde" olduğu belirtilmişti.
Türkiye'nin, İsrail'e karşı açıklanan yaptırım paketi kapsamında, Doğu Akdeniz'de seyrüsefer güvenliğiyle ilgili her türlü önlemi alacağını duyurması krizi daha da tırmandırdı. (YY/HK)