Fotoğraf: AA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belçika'nın başkenti Brüksel'de katıldığı NATO Liderler Zirvesi'nin ardından dün (14 Haziran)akşam saatlerinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün (15 Haziran) öğle saatlerinde ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte Karabağ savaşı sonrası Azerbaycan kontrolüne geçen Şuşa şehrine gitti. Burada ortak bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan ve Aliyev, iki ülke arasında "Şuşa Beyannamesi" imzaladı.
Ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, "Türkiye olarak kadim şehir Şuşa'da en kısa sürede bir başkonsolosluk açmayı planlıyoruz" dedi.
TIKLAYIN - Karabağ anlaşması neleri değiştirdi?
TIKLAYIN - "Karabağ Savaşı'nın tek kazananı Rusya"
"Normalleşme için üzerimize düşeni yapacağız"
Konuşmasında Rusya, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve İran yer alacağı "Altılı platform" önerisini tekrar gündeme getiren Erdoğan, "Bölgedeki yeni statüye katkıda bulunmak isteyen herkesin, nefret ve tahrik siyasetinden vazgeçerek barış ve işbirliğini teşvike yönelmesi şarttır. Böyle bir iklim oluştuğunda Ermenistan ile normalleşme için biz de üzerimize düşeni yapacağımızı her fırsatta söylüyoruz" diye konuştu.
Şuşa Beyannamesi'nde neler var?
Beyannamede, Türkiye ve Azerbaycan'ı birleştiren Zengezur koridorunun açılması ve Nahçıvan-Kars demir yolunun, ilişkilerin yoğunlaştırılmasına katkı sağlayacağı belirtildi.
Erdoğan ve Aliyev tarafından imzalanan Şuşa Beyannamesi'nde yer alan maddeler şöyle:
*Taraflar, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin daha da genişletilmesi ve derinleştirilmesi perspektiflerini her yönüyle inceleyerek beyan eder.
*Azerbaycan, Ermenistan'ın 30 yıl süren saldırısına son verilmesi, işgal edilmiş toprakların kurtarılmasında Türkiye'nin desteğine yüksek değer vermektedir.
*Taraflar, işgalden kurtarılan topraklarda Türkiye-Rusya Ortak Merkezi'nin faaliyetlerine Türkiye'nin katkısının önemli rol oynadığına vurgu yapar.
*Taraflar, bölgesel ve küresel güvenlik ve istikrar meselelerinin çözümlenmesi yönünde ortak çaba gösterir.
*Taraflardan herhangi birinin bağımsızlığına veya toprak bütünlüğüne üçüncü bir devletçe tehdit ve saldırı halinde taraflar birbirine gerekli yardımı yapacak.
*Taraflar, iki devlet arasında geliştirilen ve onların çıkarlarına uygun askeri-siyasi iş birliğinin üçüncü devletlere karşı olmadığını belirtirler.
*Taraflar özellikle terör, organize suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı, yasa dışı göçe karşı mücadelede ortak çaba ve iş birliğini genişletecek. (KÖ)