26 Şubat Perşembe günü Pera Müzesi’nde gerçekleşen Uluslararası Sosyal Fayda İletişimi Konferansı Hemzemin, “Sosyal Fayda İletişimi” kavramını ilk kez tartışmaya açtı. Konferans 19 konuşmacı ve 200’ü aşkın dinleyiciyi ağırladı.
Konferans Myra Ajans’ın girişimleriyle ve Borusan Holding'in ana sponsorluğunda yapıldı.
Sosyal fayda iletişiminin iyisini kötüsünü, etkilisini zayıfını, doğrusunu yanlışını, yerlisini yersizini sahnesine taşıyan konferans, Avrupa ve Türkiye’den örnekleri paylaşıma açarak izleyicilerini daha iyi bir sosyal fayda iletişimi üzerine düşünmeye çağırdı.
Sivil toplum kuruluşlarının, sosyal fayda üreten proje ya da kurumların iletişim çalışmaları “Sosyal Fayda İletişimi” olarak tanımlanıyor.
“Etkili bir sosyal fayda iletişimi için deneyim paylaşımı” hedefiyle ile yola çıkan Hemzemin'de beşi bu alana odaklanmış Avrupalı ajanslarda yönetici olan toplam 19 konuşmacı deneyim ve birikimlerini aktardı.
Kösemen: Ticari iletişim ile sosyal iletişim farlı
Hemzemin Platform sözcüsü Rauf Kösemen, konferansın odağına aldığı "sosyal fayda iletişimi"nin neden farklı bir alan olduğunu şöyle anlatıyor:
"Ticari iletişim ile sosyal iletişim arasında epey büyük farklar var. Ticari iletişimde pazar değeri para birimiyle ölçülebilen bir mal ya da hizmetin iletişiminden bahsediyoruz. Bu bir ürünse, üreticiyle satış noktası arasındaki, toptancı, dağıtımcı, perakende zinciri vb. gibi her konakta ek bir değer (gelir) üretiyor. Hizmet ise, kimin satın aldığına, yani hedef kitlesine göre farklı fiyatlanabiliyor. Aynı hizmet farklı markalar altında farklı fiyatlara satılabiliyor örneğin. Tüketici o ürün ya da hizmeti alarak aslında bu ticaret zincirinin edilgen bir parçası oluyor.
Sosyal faydada böyle bir durum yok. Ürettiğiniz ürünü aracısız bir şekilde toplumla paylaşıyorsunuz. Hem topluma seslenme teknikleri açısından hem içerik açısından ticari iletişimden çok farklı bir alan. Elbette ortak noktaları da var. Ama sosyal fayda iletişimi bir alt sektör ve buna özel teknikler üretmek gerekiyor.”
Avrupalı Sosyal Fayda İletişimcileri
Konferansın ilgi çeken konuklarından bazıları Avrupa’da sosyal fayda iletişimi alanında çalışan ajansların kurduğu DNS Network'ten gelen ajans yöneticileri oldu.
DNS (Do Not Smile) Avrupa’daki yedi ülkeden, sivil toplum iletişimi ve sürdürülebilirlik üzerine uzmanlaşmış ajansların oluşturduğu bir birlik. (www.donotsmile.com)
DNS Network, Creative Concern (Manchester, İngiltere), Tipping Points (Bonn, Almanya), SilverBack (Roma, İtalya), Sidiese (Paris, Fransa), Revolve Media (Brüksel, Belçika), Goodvertising (Kopenhag, Danimarka) ve Myra’dan (İstanbul, Türkiye) oluşuyor.
Sivil toplumun reklamı, sosyal sorumluluk projelerinin iletişimi
Konferansın giriş bölümü, sosyal fayda iletişiminin teorisine ayırılmıştı. Yaşama Dair Vakıf Başkanı Mehmet Ali Çalışkan, "Sivil Toplumun Algısı" başlıklı konuşmasında, sivil toplum kuruluşlarının asıl algılandığını, kamu ve kamuoyu ile kurdukları iletişim dilinde yaşanan sorunları ve bu sorunların nasıl aşılabileceğini anlattı. Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Seçil Deren, sivil toplumun PR deneyimi üzerine konuşurken, Myra Ajans Başkanı ve Hemzemin Platformu Sözcüsü Rauf Kösemen sosyal fayda iletişiminin ticarî iletişimden farklarını ve bu alanın gerektirdiği teknikleri anlattı.
Yapılanlar ve yapılamayanlar...
Konferansın birinci bölümü, sosyal fayda iletişimi alanında karşılaşılan zorlukları ve mücadeleleri konu edindi. Borusan Kurumsal İletişim Müdürü Şule Yücebıyık'ın kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin iletişimine dair konuşmasıyla açılan bu bölüm, The Goodvertising Ajans Başkanı ve sürdürülebilir iletişim uzmanı Thomas Kolster, İklim Ağı’ndan Mustafa Özgür Berke, SilverBack Ajansı’ndan Simonetta Lombardo, Hebûn’dan Ümit Manay, İletişim Danışmanı Damla Özlüer, Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Emel Kurma ve Revolve Media’dan Christophe Koninckx'in sunumlarını kapsadı.
Farklı alanlardan, ülkelerden ve disiplinlerden gelen konuşmacılar, sosyal fayda iletişiminin iyi ve kötü örneklerini, bu alandaki olumlu ve olumsuz iletişim deneyimlerini paylaştı.
Sosyal fayda iletişiminde yaratıcı örnekler
Hemzemin'in ikinci bölümü, Türkiye'den ve Avrupa'dan yaratıcı iletişim taktiklerine ayırılmıştı. DNS üyesi, Manchester merkezli Creative Concern'ün Ajans Başkanı Steve Connor, Asker Hakları Aktivisti Kerem Çiftçioğlu, Başkent Kadın Platformu temsilcisi Berrin Sönmez, Ulusal Demokratik Enstitüsü’den Sait Fehmi Ağduk, change.org Doğu Avrupa ve Batı Asya Direktörü Uygar Özresmi, Bonn'da sürdürülebilir taşımacılık projelerinin iletişimine odaklanmış Tipping Points’ten Rosa Rausch ve iletişim danışmanı İnanç Mısırlıoğlu’nun sunumları ile devam etti.
Tartışmaların özetlenerek değerlendirildiği sonuç bölümünde ise DNS Network üyesi olan konuşmacılar Serdar Paktin’in moderatörlüğünde konferans boyunca izledikleri örnek deneyimleri tartışarak Türkiye'deki sosyal fayda iletişiminin genel bir fotoğrafını çekti.
Hemzemin'de forum, panel ve atölye
Hemzemin Uluslararası Sosyal Fayda İletişim Konferansı kapsamında 25 Şubat Çarşamba günü Cezayir Toplantı Salonları'nda gerçekleştirilen paralel etkinlikleri çerçevesinde, Yaşama Dair Vakıf, "Kanaatleri ve Kararları Etkilemek" başlığında bir forum, TÜSEV “Kaynak geliştirmede iletişimin rolü: Proje gümüşse bağış altındır” isimli bir panel, İnanç Mısırlıoğlu ve Serdar Paktin ise “Sivil Toplum İletişiminde Etkili Bir Araç: Hikâye Anlatıcılığı” başlıklı bir atölye düzenledi. (HK)