Brüksel’de bugün başlaması planlanan ve merkezinde mülteci meselesinin olacağı Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları zirvesinden önce Türkiye ve Almanya’dan içişleri bakanlıklarından temsilciler 15 - 16 Şubat günleri bir araya geldi.
Almanya İçişleri Bakanlığı resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada Almanya’dan Müsteşar Dr. Emily Haber ve Türkiye’den Müşteşar Mehmet Tekinarslan’ın ortak göç politikası, sınır güvenliği, kaçakçılık ve terörizme karşı mücadele konularında anlaştıklarını belirtti.
TIKLAYIN - UNICEF: ÇOCUKLARIN MÜLTECILER İÇINDEKI ORANI ÜÇTE BIRE YÜKSELDI
Sınır güvenliği ve kaçakçılığa karşı işbirliği
Açıklamada özelikle Ege Denizi ve Akdeniz bölgesinde yasadışı sınır geçişlerinin nasıl önlenebileceğini ve bu konuda Almanya ve Türkiye polislerinin işbirliği için koşulların, ayrıca kaçakçılıkla mücadelede işbirliğinin yoğunlaştırmasının görüşüldüğü ve anlaşıldığı bildirildi.
Görüşmede masaya getirilen konulardan biri de mültecilerin geri kabulüne dair anlaşmanın uygulanma koşulları oldu.
Üzerinde anlaşılan kesin önlemlerden biri kaçakçılıkta ortak araştırmanın genişletilmesi olarak açıklandı.
Dr. Haber görüşmeleri “acil ve karmaşık sorunlara ortak çözüm bulma istediğimizin ve bunun mümkün olduğunun bir belgesi” diye nitelendirdi.
TIKLAYIN - MÜLTECININ ADI VAR, HAKLARI YOK
“Türkiye’nin anlaşmaları uygulayacağından kuşku duymuyoruz”
Frankfurter Allgemeine Zeitung’un haberine göre, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière Türkiye’nin sınır güvenliğinde Alman polisinden destek kabul ettiğini belirtti.
Sözkonusu anlaşmaların Türkiye ile göç politikasında işbirliğine karşı duyulan şüpheleri giderdiğini söyleyen de Maizière, “Türkiye’nin anlaşmaları yerine getireceğinden kuşku duymuyoruz” dedi.
Merkel: Ortak göç politikası için var gücümle çaba harcayacağım
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise AB ülkelerinin mülteci kontenjanı konusunda hemen anlaşmaya varma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.
Alman Haber Ajansı DPA’ya göre, Merkel “Türkiye ile üzerinde anlaşılan eylem planını hayata geçirmek için var gücüyle çaba harcayacağını" ifadelerini kullandı.
Merkel Yunanistan’ın Schengen’den çıkarılmasını engellemek için AB ülkelerinin “İstekliler Koalisyonu” kurup, Türkiye’den Suriyeli mültecileri kabul etmesini ve böylece kontrolsüz göçleri engellemeyi hedeflediğini belirtti. Bu koşulun yanısıra AB zirvesinin başarısının Türkiye ile ortak göç politikasında elde edilecek gelişimlere bağlı olduğunu söyledi. (VA/YY)