Doğruluk Payı, Binali Yıldırım’ın "Şu anda dünyada üniversiteye erişim bakımından ikinci sıradayız, bu son 12 yılda oldu” iddiasının doğru olduğunu söyledi ancak kaliteli eğitim açısından durumun iyi olmadığını belirtti.
Analize göre, Türkiye 20-24 yaş grubundaki öğrenciler arasında okullaşma oranında Avrupa Birliği ülkeler arasında ikinci sırada. Ancak iyi üniversitelere erişim konusunda Türkiye 50 ülke arasında 43. sırada yer alıyor.
Okullaşma oranında 2., mezunlarda ortama altında
Doğruluk Payı, Eurostat 2015 verilerine göre 20-24 yaş grubundaki öğrenciler arasında okullaşma oranının en yüksek olduğu Avrupa Birliği üyesi yüzde 48,3 ile Slovenya iken Türkiye’nin yüzde 42,7 ile ikinci sırada yer aldığını belirtiyor.
“Aynı analizde 15-64 yaş aralığında yüksekokul mezunları açısından Türkiye (yüzde 16,5) ile AB ortalamasının (yüzde 27,7) altında kalıyor.”
Dünya Bankası verilerine göre brüt yüksekokul okullaşma oranında Türkiye bu alanda en yüksek orana sahip ülke. Kaynağa göre Türkiye’nin 2015’de yüzde 95 seviyesinde olan brüt yüksekokul okullaşma oranı 2002’de yüzde 26 seviyesindeydi.
Kalitede 50 ülkede 43. sırada
Doğruluk Payı, konuya yükseköğretim kurumlarının kalitesi açısından bakıldığında ortaya farklı bir manzara çıktığına dikkat çekiyor.
“2004’ten bu yana dünya çapında üniversiteleri kaliteleri açısından değerlendiren ve yıllık olarak dünyanın en iyi 500 üniversitesi listesini yayınlayan QS World University Rankings yükseköğretime erişim konusuna da kalite açısından yaklaşıyor.
“Çalışma bir ülkede dünya sıralamasında ilk 500’e giren üniversitelerde kayıtlı öğrenci sayısının toplam nüfusa oranını dikkate alıyor. Türkiye’den 5 üniversitenin ilk 500’e girebildiği listeye göre, iyi üniversitelere erişim konusunda Türkiye 50 ülke arasında 43. sırada yer alıyor.” (BK)