Fotoğraf: EU-OCS
“Türkiye’nin ‘sözde’ Altın Vize* politikası, aranan gangsterlerin adaletten kaçmasına dair endişeleri artırıyor.”
VICE News, Türkiye vatandaşlığı verildiği iddia edilen organize suç üyelerine dair haberine bu cümleyle başladı.
Habere göre Avrupa polisi, Türkiye’nin, kokain ticareti yapmakla suçlanan iki kişinin vatandaşlık almasının ardından iade taleplerinin reddedilmesiyle, gangsterler için güvenli bir sığınak haline geldiğini söylüyor.
İade talepleri reddedildi
Mitchell Prothero imzalı haberde, Avrupalı polis yetkililerinin, “tonlarca kokain kaçırmaktan” aranan şüphelilerin vatandaşlık almasının ardından iadesinin reddedildiğini doğruladığı bilgisi yer aldı.
İade talebi, Belçika’dan gelmişti.
İade talebi reddedilenler, Bosnalı Sani al Murdaa ve Arnavutluk vatandaşı Fljamur Sinanaj.
Organize suç çetelerince kullanılan şifreli telefon ağının güvenlik güçlerince hack’lenmesiyle elde edilen mesajlara göre, Sırp-Karadağlı Skaljar karteli adına çalışan Murdaa ve Sinanaj, 2020-2022 arasında Antwerp limanında ele geçirilen 3,2 ton kokainle bağlantılıydı.
İkisinin de Saraybosna ve Belgrad’dan kaçtıktan sonra bu yılın başında kişi başı 500 bin ABD Doları ödeyerek Türkiye vatandaşı olduğu iddia ediliyor.
Haklarında Interpol’ün Kırmızı Bülteni’yle arama kararı bulunuyor.
“Vatandaşlık” iddiası yalanlandı
Konu ilk olarak, Hollandalı uyuşturucu kaçakçısı, “Bolle Jos” lakaplı Jos Leijdekkers’ın vatandaşlık aldığı iddiasıyla gündeme geldi.
Hollanda basını Leijdekkers’ın uyuşturucu ticaretinin Türkiye’den yönettiğini yazdı. Ancak 26 Haziran’da Fethiye’de düzenlenen baskında Leijdeckers’e çalıştığı öne sürülen kişiler yakalandı, baskında ayrıca 1 milyar liraya el konuldu.
Ayrıca uyuşturucu baronlarına vatandaşlık verildiğine dair resmi bir belge yayınlanmadı.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü de “Kırmızı bültenle aranan uyuşturucu baronuna vatandaşlık verildiği” iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
- Altın Vize: Yatırım karşılığı alınan vatandaşlık. Bu şekilde kişi, tüm vatandaşlar gibi serbest dolaşım, oturum, çalışma ve oy kullanma gibi herhangi haktan faydalanabiliyor. Kaynak.
Kokain üretimi ve trafiği |
BM Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), 2023 Dünya Uyuşturucu Raporu’nda, dünyada, hem kokain arzında hem de talebinde belirgin artışın yaşandığına, bu durumun muhtemelen geleneksel sınırların ötesinde yeni pazarların gelişimini teşvik edeceğine dikkat çekildi. Raporda, kokainin elde edildiği koka ağacının 315,5 hektarlık bir alanda ekildiği, 2021’de 2 bin 304 ton gibi rekor seviyede kokain üretim yapıldığı bilgisi yer aldı. Küresel kokain pazarı ABD’nin yanı sıra Batı ve Orta Avrupa'da yoğunlaşmaya devam ediyor ancak Afrika, Asya ve Güneydoğu Avrupa'daki gelişmekte olan ülkelerde de hızlı şekilde yayılıyor. Küresel yasa dışı afyon üretiminin büyük kısmı, başta Afganistan olmak üzere sınırlı sayıda ülkede yapılıyor. 2022'de 7 bin 800 ton olan küresel üretimin yüzde 80'i, yani 6 bin 200 tonu Afganistan’da üretildi. Afganistan’ı 795 ton ile Myanmar ve 504 tonla da Meksika izliyor. Dünya genelinde afyonun yüzde 95’i Afganistan, Myanmar ve Meksika’da üretiliyor; koka ağacı ise Kolombiya, Peru ve Bolivya’da ekiliyor. |
(AS)