Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Koalisyonu üyeleri, Türkiye'yi Roma Statüsü'nü onaylamaya ve UCM'nin yargı yetkisini tanımaya çağıran bir açıklama yaptılar.
Bugün (17 Temmuz) Uluslararası Adalet Günü, UCM'nin kurucu anlaşması olan Roma Statüsü'nün kabul edilişinin on birinci yıldönümünde Koalisyon üyeleri insanlığa karşı işlenmiş ciddi ve ağır suçların cezasız kalmamasını savunuyor.
UCM savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkeme.
Roma Statüsü ve UCM süreci:
17 Temmuz 1998'de, Birleşmiş Milletler tarafından Roma'da gerçekleştirilen bir konferansta kabul edilen Roma Statüsü ile UCM'nin kurulması süreci başlatıldı. Statünün, 60 ülkenin onaylaması ardından yürürlüğe gireceği kararlaştırıldı. 1 Temmuz 2002'de gerekli sayıdaki onayın tamamlanmasıyla, Uluslararası Ceza Mahkemesi yürürlüğe girdi.
109 ülke taraf oldu
Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde olan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taraf ülke sayısı, Haziran 2009'da Şili'nin taraf olmasıyla birlikte 109'a yükseldi.
UCM Koalisyonu üyeleri "UCM'ye Türkiye'nin taraf olması ve mahkemeye üye devlet sayısının artması, global düzeyde adaletin sağlanması bakımından hayati önem taşıyor" diyor.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu Üyeleri
Ankara Barosu, Başkent Kadın Platformu Derneği, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Diyarbakır Barosu, Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Araştırmaları Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV), Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Van Kadın Derneği. (EZÖ)