12'den 12'ye Düşünce ve İfade Özgürlüğü sempozyumunda yazar, yayıncı ve çevirmenler hapisteki gazetecilerle işsiz bırakılan gazetecilerin sorunlarını ve neler yapılabileceğini konuştu.
PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası, Çevirmenler Meslek Birliği ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin düzenlediği sempozyum Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde (TGC) yapıldı.
Sempozyumun açılış bölümünde, uluslarası örgütler Türkiye'deki ifade özgürlüğü ihallelerine dikkat çekti. Hapisteki yazar ve gazeteciler destek mesajlarını sundu.
Saul: Terör korkusu tutuklamaları açıklayamaz
PEN Uluslararası Başkanı Ralston Saul gönderdiği mesajda, Türkiye hükümetinin milliyetçilik, din istismarı ve terör kokusu arkasına saklanarak gazeteci ve yazarları tutuklamasını açıklayamayacağını belirtti.
Bu durumun Türkiye'nin uluslararası alanda makul konuşmacı muamelesi görmesini engelleyeceğini söyleyen Saul, tutuklu gazeteci, yazar ve yayıncıların serbest bırakılmasını bunu Türkiye için bir şeref meselesi olduğunu söyledi.
Nygaard: TMK değişmeli
Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) William Nygaard, IPA üyesi Türkiye Yayıncılar Birliği'nin Yayınlama Özgürlüğü Başkanı olduğunu hatırlattığı yayıncı Ragıp Zarakolu'nun yayımlama özgürlüğü ihlallerini belgelediğini ve çok sayıda yazara yazma özgürlüğü sağladığını belirtti.
"Zarakolu gibi Türkiye'de sansür engellerini barışçıl yollarla yıkmaya çalışanlarla, şiddet araçlarıyla siyasal gündeme baskı yapanları karıştırmamak esastır.
"Son 10 yıl içinde dünyada terörist suçlamasıyla verilen mahkumiyetin üçte biri yaklaşık 35 binden 12 bini Türkiye'den çıkmakta. Günde üç mahkumiyet anlamına geliyor."
Zarakolu'nun yeri hücre değil, o Nobel'e layıktır
Nygaard, Türkiye'de 30 yazarın tutuklu, 70 yazarın ise yargılanmakta olduğunu hatırlatarak ifade özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmak için Terörle Mücadele Kanunu (TMK) değişmesi ve Kürt politiki çevrelere karş baskı poltiksı başladığından beri tutuklanan Ragıp ve Deniz Zarakolu, Prof.Büşra Ersanlı gibi tüm tutuklu yazar ve yayıncıların serbest bırakılması gerektiğini söyledi.
Hükümetin insanı değerlere saygı göstermeyen zalim ve merhametsiz bir yönetim olarak kabul edileceğini söyleyen Nygaard, bu durumda Türkiye'nin kendini izole edilmiş bulacağını belirtti.
"İfade özgürlüğü temel bir haktır, modern dünyada onun arkasındaki güç patlayıcı bir nitelik taşır. Zaraolu'nun yeri arkadaşımın dediği gibi hapishane değil, o Nobel Barış ödülüne layıktır."
Schoulgin: Yargı ifade özgürlüğünü engelliyor
Uluslararası PEN Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, dört gazetecinin serbest bırakımlasına sevindiklerini ancak bu insanların içeride yok yere bir yıl geçirdiğini ve hala binlerce insanın tutuklu olduğunu hatırlattı.
17 yıldır Türkiye'de ifade özgürlüğü ihlallerini takip ettiğini söyleyen Schouilgin, üç ayda bir böyle iyimser hava estiğini ancak derinlemesine bir gelişme olmadığını belirtti.
Schoulgin, Türkiye'de askeri baskının azaldığını ancak bu baskının başka isimler altında devam ettiğini belirterek en kötüsünün de yargının ifade özgürlüğünü ihlal etmesi olduğunu söyledi.
"Bu durum böyle devam ederse Türkiye'nin uluslarası itinbarı zedelenecek. Tutuklular bir an önce serbest bırakılmalı."
Sefer: Kürt yazarlar üç misli baskı görüyor
Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Şeyhmus Sefer, Kürdistan'da yaşayan yazarların diğerlerine göre üç misli baskı yaşadıklarını hatırlatarak 810 gündür cezaevinde olan yazar Muammer Erbey'in mesajını iletti.
Fransa, Makedon, Danimarka, Mısır, Almanya ve Katalan PEN Başkanları da Türkiye'ye destek mesajlarını gönderdi.
Eski milletvekili ve yazar Mahmut Alınak'ın kızı babasının Köpekler Manifestosu kitabının çıkaracağını söyleyerek mesajnı iletti. Soner Yalçın, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan,Tuncay Özkan, Ayşe Berktay ve Büşra Ersanlı da cezaevinden mesajlarını iletti. (NV)