Fotoğraf: Başak Akbulut Yazar / AA
Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine ilişkin görülen dava bugün devam etti.
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Suudi Arabistan’a kaçan ve haklarında yakalama kararı olan 26 sanık da katılmadı.
Mahkeme Suudi Arabistan'dan sanıklarla ilgili bir dava ve soruşturma olup olmadığının sorulmasına ve herhangi bir karar varsa mükerrer cezalandırma olmaması için bir örneğinin gönderilmesine karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe bıraktı.
İstanbul Barosu tarafından görevlendirilen bazı avukatların sanıkları temsil ettiği duruşmada, Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ve avukatı hazır bulundu. Duruşmayı Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğundan bir temsilci ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet Medya Özgürlüğü Raportörü Erol Önderoğlu da izledi.
Duruşma sonrasında, Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapacak olan Önderoğlu polislerce taciz edilince açıklama yapmayı reddetti.
Duruşmada Hatice Cengiz'in avukatı Ali Ceylan, önceki beyanlarını tekrar ederek, eksikliklerin giderilmesini istedi, sanık avukatları da eksikliklerin giderilmesini talep etti.
Duruşma savcısı, haklarında yakalama emri bulunan 26 sanığın yakalama emirlerinin infazının beklenilmesine karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler Daire Başkanlığı aracılığıyla Suudi Arabistan'dan, yargılanan firari sanıklar hakkında Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayıyla ilgili bir soruşturma veya kovuşturma olup olmadığının sorulmasına hükmederek, bunun olması halinde sanıkların mükerrer cezalandırılmalarını engellemek amacıyla kesinleşmiş karar örneğinin gönderilmesinin istenilmesini kararlaştırdı.
Sanıklar hakkında düzenlenen yakalama emirlerinin ve kırmızı bülten kararlarının infazı ile iadelerine ilişkin istinabe cevaplarının beklenilmesini karara bağlayan heyet, sanıkların adli sicil ve nüfuz kayıtlarının temini hususunda İnterpol Daire Başkanlığı'na yazılan yazı cevabının beklenilmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 24 Şubat’ta.
Önderoğlu: Dava Bin Salman'a temas etmiyor
Duruşma sonrasında konuşan Erol Önderoğlu "Aslında Suudi Arabistan'daki yargı maskaralığından sonra cinayet davasının sanık yokluğunda dahi olsa kamuoyuna açık ve resmi belgeleriyle bir yargılama yürütülmesine önemli bir kazanım olarak bakmıştık. Ancak diplomatik düzeyde öyle olsa da, davanın hala, Suudi Veliaht Prens Bin Salman'a resmi olarak temas etmemesi ciddi, üzücü bir eksiklik. Geçmiş diplomatik söylemle bugüne kadar işlemiş prosedürün uyuşmazlık göstermesi, Türkiye yargısının her tür siyasi etkiden arınmış bir şekilde gerçek adaleti sağlayabilmesi konusunda soru işaretine de yol açıyor." dedi.
Cemal Kaşıkçı cinayeti |
Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman'a yönelik eleştirileriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de nikah işlemleri için gittiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğundan bir daha çıkamadı. İlerleyen süreçte Kaşıkçı'nın, konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıktı. Kaşıkçı'nın cesedine bugüne kadar ulaşılamadı. Uluslararası baskılar karşısında Suudi Arabistan'da yapılan yargılamada ismi açıklanmayan beş sanık idam cezasına, üç kişi de ağır hapis cezalarına çarptırıldı. İdam cezaları bir süre sonra 20 yıla varan hapis cezalarına çevrildi. Türkiye'de de Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili 20 kişi hakkında "canavarca hisle öldürmekten" dava açıldı. Davada yargılanan kişi sayısı daha sonra 26'ya çıktı. Cemal Kaşıkçı hakkındaGazeteci, yazar. 59 yaşındaydı. Suudi Arabistan'ın veliaht prensi Muhammed bin Selman'a karşı muhalif görüşleriyle biliniyor ve Washington Post'ta da bu konuda yazıyordu. Muhammed bin Selman'ın reform uygulamalarını eleştirip tepki çekmesinin ardından geçen yıl ülkesini terk edip ABD'ye yerleşti. Daha önce de Al Arab Yayın Grubu'nun genel müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu. Okaz ve Saudi Gazette de dahil olmak üzere Suudi Arabistan merkezli olan Arapça ve İngilizce yayın yapan çok sayıda gazetede çalıştı. Bir dönem de İngiltere'deki Suudi Büyükelçiliği'nde medya danışmanlığı yaptı. |
(HA)