Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde, 20-21 Haziran'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleşecek dörtlü toplantı öncesinde güvenlik, siyaset ve diplomasi bahsinde en önemli önceliğin Suriye'ye verildiği bir dizi acil gereksinimi onayladığı, dün Şam'ın rejim yanlısı basınının manşetlerindeydi.
Astana buluşması
Rusya ve İran'ın Esad'ı, NATO üyesi Türkiye'nin Esad karşıtı siyasal ve silahlı muhalefeti desteklediği iç savaşın patlak vermesinden 12 yıl sonra Rusya, Suriye, Türkiye ve İran, Suriye'nin geleceğini müzakere etmek üzere bir araya geliyor.
Dört ülkenin Dışişleri Bakanları 10 Mayıs'ta Moskova'da bir araya gelmişler ve Rusya bakan yardımcılarının bir yol haritası hazırlamakla görevlendirildiğini açıklamıştı. Astana gündeminde bu yol haritası olacak.
The Syrian Observer, Esad yönetimine yakın Asr Press'te yer alan bir yorumda, Ray el-Yevm gazetesinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a yakın kaynaklara atfen Suriye konusunun son derece acil bir şekilde ele alındığını bildirdi.
Bugün gerçekleşen hazırlık çalışmalarındaki ikili görüşmelerde Çarşamba günü nihai biçimi verilecek yol haritasına ilişkin son düzenlemeler yapıldı ve ardından dörtlü görüşmeler başladı.
TIKLAYIN-Suriye konulu 20. Astana görüşmeleri başladı
"Çözüm atılımı" hazırlığı
Suriye basınındaki haberlere göreyse, yeni Dışişleri Bakanı Astana öncesinde İstanbul ve Ankara'da gerçekleşecek bir etkinlik kapsamında Arap yetkililerle bir dizi temasta bulundu. Girişilen angajmanlar parlamenterleri ve medyayı kapsıyor ve Suriye'deki çatışma kapsamında "önemli bir atılım" gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Ancak bu girişimin Türkiye ve Suriye arasındaki uzlaşma açısından net bir yol açıp açmayacağının belirsizliğini koruduğu bildiriliyor.
Gazete, bu gelişmeler doğrultusunda, Milli Güvenlik Kurulu'nun, Bakan Hakan Fidan ve yeni MİT Başkanı İbrahim Kalın'a Suriye'yle ilişkileri yönetmede tam yetki verdiğini yazdı. Türkiye'nin bu bağlamda Suriye'yle gündemdeki sorunları çözmek amacıyla kapsamlı hukuksal ve siyasal önlemler aldığı bildirildi.
Moskova "açıklık" istiyor
Asr Press, Türkiye-Suriye görüşmelerinin, özellikle Kremlin'in verdiği özel önem dolayısıyla Rusya'nın doğrudan gözetimi altında bu kez daha kapsamlı olmasının beklendiğini vurguluyor. Rusya'nın, başlangıçta Moskova'da kararlaştırılan Devlet Başkanları Esad ve Erdoğan arasında yapılması kararlaştırılan, ancak Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasına bırakılan bir zirve toplantısının da ötesine geçme talebi de konuşulan konular arasında. Moskova, hızlı, taktik ve stratejik ilişkiler kurmanın yanı sıra iki ülke arasında kayda değer bir açıklık düzeyi yakalanmasını cesaretlendirmek istiyor.
"Rusya Fidan'a oynuyor"
Makale, Rusya'nın Suriye meselesinde söz sahibi Türk seçkinlerinin önde gelenlerinden biri olarak kabul edilen Hakan Fidan'a oynadığını vurguluyor. Moskovadakiler, Fidan'ın anlayış ve deneyiminin, tam bir bölgesel değişime yönelik bir açıklık düzeyi yakalanmasını sağlayabilecek önemli müzakereleri hızlandırabileceğine inanıyorlar. Bu değişim güvenlik boyutunun ötesine geçiyor ve diplomatik ilişkileri yeniden kurmayı amaçlıyor. Bakan Fidan, Suriye ile karmaşık ilişkilerin yönetiminde yeni bir diplomatik yaklaşım, güçlü bir temele dayanan ve bir müzakere döneminden geçerek adım adım ilerleyen bir süreç öneriyor. Yoruma göre, Rusya'nın gözetiminde ilerleme kaydedilmesine rağmen, süreç henüz tamamlanmadı.
Gazete ayrıca, Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerine ilişkin tüm detayları Rus tarafına açıklamamayı tercih ettiğini belirtiyor. Türkiye, ikili ilişkiler ve komşu ülkeler olmaktan kaynaklanan karmaşıklıklar konusunda belirli bir gizlilik seviyesini korumayı amaçlıyor.
The Syrian Observer, "Bu karmaşıklıklar arasında çekişmeli sınır sorunları, kapalı geçişler, doğal afetlerin ardından koordinasyon eksikliği ve sınır güvenliği kaygıları var. Müzakerelerin odak noktasını, terörizmin tanımı konusunda bir anlaşmaya varılması oluşturuyor. Türkiye, Suriye topraklarındaki 'terörizm'den doğrudan etkilendiğini söylüyor." diye yazıyor.
(AEK)