Çocuk hakları alanında çalışan 50'den fazla uluslararası kuruluşun oluşturduğu Sokak Çocukları Konsorsiyumu, (CSC) 69 ülkede yaptığı çalışmaları derlediği raporda çocukları sokakta yaşamaya ve çalışmaya iten başlıca nedenin şiddet olduğunu belirtti.
İngiltere merkezli örgütün direktörü Alex Dressler "Sokakta yalnız ve korumasız kalan çocuk imgesinin yoksulluk karşıtı çalışmalarda bu kadar sıklıkla kullanılmasına rağmen bu konuda oluşturulan politikaların ve ayrılan kaynakların çocuklara ulaşmaması çok manidar" dedi.
"Yoksullukla mücadele bu sorunun çözümü için yeterli değil. Her ne kadar ekonomik göç, aşırı yoksulluk ve HIV/AIDS yüzünden ailelerin dağılması çocukları sokağa iten önemli nedenler olsa da milyonlarca çocuk evde şiddet görmekten korktuğu için geri dönemiyor."
Türkiye ortada
Rapor, sorunun Türkiye'de görünürlüğünün yüksek olduğunu; evde ve alterbatif bakım alanlarında çocukları şiddetten koruyan yeterli yasal düzenleme bulunmadığını fakat okulda ve adalet sisteminde koruma bulunduğunu belirtiyor.
Sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocukların durumu açısından Türkiye sondan 92. sırada. Çocukların en kötü durumda olduğu ülkelerse Sudan, Somali, Irak, Çad ve Zimbabwe. İskandinav ülkeleriyse çocukların en iyi durumda olduğu yerler.
"Şiddet en önemli etken"
"Dünya Sokak Çocuklarının Durumu: Şiddet" başlıklı rapor sokağa itilen çocukların çeşitli yaşam alanlarında şiddetle karşılaşma risklerinin yüksek olduğunu vurguluyor. Ailede, mahallede ya da sosyal hizmetler tarafından kötü muameleye maruz kalmak risk altındaki çocukları sokağa itiyor.
Mülteci ya da savaş, doğal afetler veya toplumsal şiddet dolayısıyla istismara uğramış çocuklar en riskli grup. Bu konuda dünyanın farklı bölgelerinde farklı durumlar olsa da, rapora göre kalkınmış ve kalkınmakta olan ülkelerde sokaktaki çocuklar benzer deneyimler yaşıyor. Çoğu, aile içinde şiddet görmüş olarak yoksul bölgelerden geliyor.(EÜ)